Яхту російського олігарха Ротенберга RAHIL помітили біля берегів Ялти – ЗМІ

Новини

Біля берегів Ялти зафіксована яхта RAHIL, яка, за даними ЗМІ, належить російському олігархові Аркадію Ротенбергу, власнику компаній-будівельників Кримського моста, щодо яких США ввели санкції.

Про це повідомляє моніторингова група Майдану закордонний Справ, Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і BSNews, передає Центр журналістських розслідувань.

Яхта з 18 вересня 2018 року перебуває біля берегів кримського селища Паркове (Ялта, Сімеїз) у місця розташування елітного готелю «Кримський Бриз», що належить одній з російських компаній нафтогазового комплексу. Прибула з Сочі.

Відзначимо, що в зв’язку з включенням Ротенберга в санкційні списки у всіх країнах ЄС, США, країнах Британської Співдружності, яхта з липня 2014 роки курсує виключно між Сочі і Стамбулом, уникаючи можливого арешту. Раніше її ареалом проживання були курорти і острови Середземного моря.

Скріншот з вебкамери Резиденції «Кримський Бриз», розташованої за адресою Крим, м.Ялта, смт. Паркове, Паркове шосе, 39.

Сайт Superyachtfan, який відстежує придбання найдорожчих яхт у світі, стверджує, що яхта Rahil вартістю $ 60 млн належить Аркадію Ротенбергу – повідомляв РБК. Джерела сайту запевняють, що саме цей російський бізнесмен і є реальний її власник.

За даними Російського регістра, офіційний власник – Баєвський Григорій Савелійович, Росія, Санкт Петербург, Большеохтінскій ін., Д. 10, кв. 159.

Яхта була побудована в 2011 році для британського мільярдера Грема де Зілля і спочатку називалася Amnesia. Однак незадовго до спуску на воду вона була перепродана і отримала назву Nataly. Ще через кілька років яхту придбав Ротенберг і перейменував в Rahil.

Superyachtfan стверджує, що у Ротенберга є ще як мінімум дві яхти, які побудовані в 2005 і 2012 роках і теж називаються Rahil.

Про те, що яхтою володіє Баєвський, в березні 2016 року повідомляв у своєму розслідуванні Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності OCCRP. У тому матеріалі розповідалося, що бізнесмен з Санкт-Петербурга був пов’язаний з компаніями, які належать братам Ротенберг, а також брав участь в численних операціях з нерухомістю, так чи інакше пов’язаної з ними.

Представник Ротенбергов заперечував зв’язок Баевского з будь-якими угодами від їх імені.

Аркадій Ротенберг займає 39-у сходинку серед 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbеs зі статком $ 2,6 млрд. Він володіє 100% часткою в компанії «Стройгазмонтаж», 80% – в «Міндобрива», 35% – в TPS Avia і 49, 99% – в СМП Банку.

Ротенберг з дитинства знайомий з президентом Росії Володимиром Путіним. Разом вони займалися в секції дзюдо в Ленінграді.

Нагадаємо, 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. Під секторальні санкції США потрапили близько 100 російських компаній, в тому числі до списку включені підприємства і компанії росіського мільярдера Аркадія Ротенберга, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права, серед них і ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж», засноване спеціально для управління проектом будівництва мосту.