Перехід суден ВМСУ до Азову супроводжувався провокаціями з боку кораблів та авіації РФ

Новини
ПРС «Донбас» і МБ «Корець» ВМСУ тримають курс на Азовське море поблизу узбережжя окупованого Криму Фото: mil.in.ua

Перехід пошуково-рятувального судна «Донбас» та морського буксиру «Корець» ВМС України з Чорного до Азовського моря проходив під пильним спостереженням кораблів Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ, кораблів та авіації Чорноморського флоту РФ, які своїми провокаційними діями створювали небезпечні ситуації. Зараз українські судна на Азові перебувають під захистом малих броньованих артилерійських катерів ВМСУ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру Командування ВМС ЗС України.

Як наголосили у Командуванні, 23 вересня судно «Донбас» та буксир «Корець» успішно пройшли Керченську протоку і при цьому «Військово-Морські Сили ЗС України не просили дозволу у країни агресора, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно Конвенції ООН та міжнародних угод».

ПРС «Донбас» та МБ «Корець» ВМСУ проходять Керченську протоку у супровдженні кораблів і катерів РФ Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Перехід до Керченської протоки та через неї проходив у складній обстановці. На Чорному морі кораблі українських ВМС безпосередньо супроводжувались розвідувальним кораблем чорноморського флоту «Приазов’я» та прикордонними сторожовими кораблями РФ «Аметіст» та «Дон». В Керченській протоці для безпосереднього супроводження було задіяно більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни агресора неодноразово здійснювали обліт наших кораблів, у тому числі на гранично низьких висотах», – йдеться у повідомленні.

Крім того, кораблі та авіація РФ допустили ряд небезпечних інцидентів щодо українських суден.

Розвідувальний корабель ЧФ РФ «Приазов’я» ССВ-201 здійснює небезпечний маневр біля судна «Донбас» ВМСУ в Чорному морі Фото: Facebook ВМС ЗС України

«20 вересня близько 17:00 розвідувальний корабель Російської Федерації «Приазов’я» здійснив надмірне зближення з українськими суднами на дистанцію 2-х кабельтов (370 м – ред.), чим грубо порушив вимоги міжнародних правил та створив вкрай небезпечну ситуацію. 21 вересня російський винищувач Су-27 (з тимчасово-окупованої території АР Крим, бортовий номер 30) створив передумови до аварійної події в повітрі, зблизившись на небезпечну відстань з військово-транспортним літаком Ан-26 Військово-Морських Сил ЗС України, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря», – зазначили у Командуванні.

Російський винищувач Су-27 з тимчасово-окупованій території АР Крим над Чорним морем Фото: Facebook ВМС ЗС України

Наразі судно «Донбас» та морський буксир «Корець» продовжують виконувати завдання. Від Керченської протоки їх охорону забезпечують малі броньовані артилерійські катери «Лубни» та «Кременчук». Відповідні сили та засоби Збройних Сил України, у тому числі і авіація, також знаходяться в готовності до реагування на можливі загрози.

«Дякуємо громадськості за увагу та просимо вибачення, що офіційну інформацію було надано з затримкою, це було обумовлено забезпеченням безпеки екіпажів кораблів. Військово-Морські Сили ЗС України не дозволять країні агресору зробити Азовське море своїм внутрішнім озером», – додали у Командуванні.

В свою чергу керівник видання Український мілітарний портал Тарас Чмут повідомив на своїй сторінці у Facebook, що пошуково-рятувальне судно «Донбас» та морський буксир «Корець» йдуть не до Бердянська, як повідомляло видання раніше, а до порту Маріуполь.

«На зараз і ПРС «Донбас» і МБ «Корець» тримають курс на Маріуполь (все ж не Бердянськ, як повідомлялося раніше). Їх безпеку забезпечують 2 арт катери «Лубни» та «Кременчук» проекту 58155 «МБАК»», – написав Чмут.

Як повідомлялось, 20 вересня пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» ВМС України вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до порту Бердянськ, де стануть основою новоствореної військово-морської бази ВМС України на Азовському морі.

23 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» пройшли Керч-Єнікальським каналом у Керченській протоці в Азовське море.