Компанія Фірташа заборгувала понад 19 млн до Пенсійного фонду – ухвала суду

Новини
Вид на завод «Кримський Титан» з дамби кислотонакопичувача Фото: investigator.org.ua

ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» (до 2015 року –  «Кримський Титан») заборгувало понад 19 млн грн до Пенсійного фонду України, але чиновники ПФУ не поспішають стягнути борг. Про це свідчать ухвали суду, до якого з позовом звертався Пенсійний фонд.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на ухвали Окружного адміністративного суду м. Києва.

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом про стягнення із ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» заборгованості в розмірі 19 442 605,55 гривень. 

Разом з тим, Головне управління ПФУ в м. Києві не сплатило судовий збір. Через це суд 1 серпня 2018 року залишив позовну заяву без руху та надав позивачеві триденний термін для сплати судового збору. Однак у встановлений термін ГУ ПФУ в м. Києві судовий збір не сплатило, тож 17 вересня і позовна заява була повернута позивачеві.

Зауважимо, що згідно ст. 5 Закону України «Про судовий збір», у 2018 році норма про звільнення Пенсійного фонду України від сплати судового збору не є чинною.

Завод «Кримський титан» у м. Армянську на тимчасово окупованій території Криму є філією ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс», що належить українському олігарху Дмитру Фірташу. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиції», який також контролює Фірташ.

Нагадаємо, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан». 

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.

Як повідомляв раніше Центр журналістських розслідувань, ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» вже три роки не платить екологічний податок за скидання відходів у відстійники в Херсонській області, повідомляючи українським податківцям, що завод припинив виробничу діяльність через окупацію Криму. Водночас «Кримський титан» доплатить до бюджету окупантів в Криму майже 740 млн рублів за забруднення довкілля від скидання рідких промислових відходів у кислотонакопичувачі.