РФ отримала офіційну ноту від України про непродовження Договору про дружбу

Новини

Росія 24 вересня одержала офіційну ноту від України про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Про це повідомив журналістам у вівторок, 25 вересня, директор Другого департаменту СНД МЗС РФ Андрій Руденко, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

«Ноту нам приніс в понеділок тимчасовий повірений [в справах України]», – сказав Руденко.

Він зазначив, що договір перестане діяти з 1 квітня 2019 року.

Руденко заявив, що Москва жалкує, що Київ вирішив розірвати договір про дружбу. «Україна вирішила не пролонгувати великий договір з Росією, звичайно, ми дуже жалкуємо про це. Незважаючи на те, що цей договір був рамковим, він задавав тон всім іншим угодам», – сказав дипломат.

Як повідомлялось,17 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 «Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», яким Україна, згідно з пропозиціями МЗС, припиняє дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

19 вересня набуло чинності рішення РНБО від 6 вересня про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

21 вересня МЗС України направило ноту російській стороні про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Нагадаємо, «Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ – 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно ст. 40 договору, його укладено строком на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду. Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.