У Маріуполі відкриють Грецьку площу, яку реконструювали на кошти грецького мецената Бумбураса

Новини
Реконструйована Грецька площа в Маріуполі Фото: Лев Санадалов

У центрі Маріуполя в суботу, 29 вересня, урочисто відкриють Грецьку площу, кошти на реконструкцію якої надала в якості подарунка мешканцям на честь 240-річчя міста сім’я грецького мецената Пантелеймона Бумбураса.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Благодійної організації «Фонд Бумбураса».

У лютому 2017 року Глава БО «Фонд Бумбураса», меценат Пантелеймон Бумбурас звернувся до мера Маріуполя Вадима Бойченка з ініціативою упорядкувати будь-яку з центральних площ міста з подальшим її перейменуванням в Грецьку. Така ініціатива мецената пов’язана з активною підтримкою грецької діаспори в Україні, популяризацією грецької культури та історії в окремо взятих регіонах країни.

Фото: Лев Санадалов

Керівництво міста запропонувало меценату як об’єкт реконструкції і благоустрою Адміністративну площу Маріуполя. Почався процес підготовки необхідної робочої і проектної документації.

Фото: Лев Санадалов

27 вересня 2017 року Маріупольська міська рада прийняла рішення про перейменування Адміністративної площі в Грецьку, грунтуючись на протоколі громадських слухань і зверненні глави Фонду, мецената Пантелеймона Бумбураса.

Фото: Лев Санадалов

Площа вважається офіційним адміністративним центром міста.

Реконструкція площі почалася у вересні 2017 року, підрядник – будівельна компанія «Гефест».

Загальна площа території реконструкції – 2,45 га.

Фото: Лев Санадалов

Будівельники виконали наступні роботи по реконструкції та благоустрою: поклали тверде покриття загальною площею 9,5 тисячі кв. м; побудували велодоріжку площею 330 кв. м; звели пішохідний светодінамічний фонтан площею 400 кв. м; встановили 25 лавок, 21 сміттєву урну і 40 ліхтарів паркового освітлення.

Крім того, була виконана реконструкція пам’ятника знаменитому художнику грецького походження, уродженцю Маріупольського повіту Архипові Куїнджі.

Всього на реконструкцію Грецької площі було витрачено понад 12 млн. грн. особистих коштів мецената Пантелеймона Бумбураса.

Фото: Лев Санадалов