Перед продажем «Кузні на Рибальському» Порошенка з неї вивели нерухомість – Bihus.Info

Новини
Фото: novynarnia.com

Перед продажем ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальскому», яке належить президенту Петру Порошенко і його соратнику, нардепу від БПП Ігору Кононенко, нерухомість підприємства передали компанії «Буд-Реновація», кінцевими бенефіціарними власниками якого також є Порошенко і Кононенко.

Про це повідомляє видання Bihus.Info з посиланням на офіційні витяги з держреєстру нерухомості, передає Центр журналістських розслідувань.

26 вересня прес-секретар президента Святослав Цеголко анонсував майбутній продаж заводу «Кузня на Рибальському» в Києві, що спеціалізується на суднобудуванні.

Як з’ясувало видання, 14-16 серпня понад 60 000 м2 нерухомості на вул. Електриків, 26, де і знаходиться «Кузня на Рибальському», було передано іншому підприємству – ТОВ «Буд-Реновація». Компанія «Буд-Реновація» заснована три місяці тому самою ПрАТ «Кузня на Рибальському», а її кінцевими бенефіціарами також є Петро Порошенко та Ігор Кононенко.

kuznya

Серед переданої нерухомості – цехи, склади та верф. Судячи з підстав, вказаних у витязі з реєстру, майно передане «Буд-Реновації» безоплатно.

Стандартною практикою в такій ситуації є передача нерухомості, як внеску до статутного капіталу новоствореної компанії, пояснює Святослав Кібець, керівник департаменту корпоративного права компанії «Юрімекс».

За інформацією з фінансового звіту «Кузні на Рибальському» за 2017 рік, їхні основні засоби оцінювалися у понад 275 мільйонів гривень, інвестиційна нерухомість – у більше ніж 28 мільйонів. Водночас статутний капітал фірми «Буд-Реновація» становить 6 мільйонів гривень.

Фото: bihus.info

Серед основних причин, які могли спонукати власників передати перед продажем нерухомість компанії новій фірмі, юристи виділяють бажання потенційного покупця захистити майно від можливих зазіхань, або уникнути виплати зобов’язань, що накопичились у «Кузні на Рибальському» за попередні роки.

«Подібна передача майна використовується, щоб запобігти накладенню можливих обтяжень, або зверненню стягнення на майно, наприклад через борги перед партнерами, або невиконані податкові зобов’язання», – зазначає Кібець.

Юрист акцентує, що подібна практика не гарантує намір покупця уникнути виплати боргів, але цілком дозволяє йому це зробити.

«По-перше, така операція унеможливлює якісь швидкі дії, наприклад – арешт майна або заборону його передачі, з боку держави або кредиторів. По-друге, через 12 місяців після передачі майна спливає термін, з яким законодавство про банкрутство пов’язує можливість визнання передачі майна недійсною як такої, що суперечить інтересам боржника. Якщо простіше, то через рік після передачі активів іншій фірмі, компанію можна вводити у банкрутство, не виплачуючи борги, але зберігаючи всі активи», – вказав Кібець.

Відповідно до фінансового звіту за 2017-й рік «Кузня на Рибальському» мала понад 178 мільйонів гривень кредиторського боргу за товари, роботи і послуги, понад 78 мільйонів гривень – за розрахунками з бюджетом і понад 1,1 мільярда гривень – за одержаними авансами.

Фото: bihus.info

Основний вид діяльності «Буд-Реновації» – «організація будівництва будівель». Нині поруч з «Кузнею на Рибальському» зводиться скандальний житловий комплекс «Rybalsky», який журналісти пов’язують з нардепом Нестором Шуфричем та екс-головою Держкомпідприємства Михайлом Бродським.

Як повідомлялось, Фонд «Прайм Ессетс Кепітал», який управляє активами президента України Петра Порошенка, знайшов покупця для ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» в Києві, що належить гаранту. Учасники угоди очікують дозвіл Антимонопольного комітету України. У разі надання такого дозволу угоду буде підписано. Угоду супроводжує аудиторська компанія Ernst & Young.

Фонду «Прайм Ессетс Капітал» належить 82,5% акцій ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському». Ще 11,5% акцій підприємства належить ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «ВІК» соратника Порошенко, народного депутата Ігоря Кононенко.