Політв’язні та полонені не можуть отримати 88 млн грн з бюджету через Мінфін – Дворецька

Новини
Голова правління благодійного фонду Восток-SOS Олександра Дворецька Фото: investigator.org.ua

Українці-політв’язні Кремля, полонені на окупованих територіях та їхні родини не можуть отримати виділені з держбюджету 88 млн грн на правову допомогу.

Про це повідомила голова правління благодійного фонду Восток-SOS Олександра Дворецька, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

«Наприкінці минулого року було озвучено, що державою закладено 96 млн грн на правову допомогу політв’язням, полоненим та їх родинам. Приблизно 7 млн було виплачено тим людям, які звільнилися в грудні 2017 – січні 2018 року. Вони отримали по 100 тисяч гривень. Що стосується залишку, а це 87-88 млн грн, то вони так і не були виплачені», – розповіла Дворецька.

За її словами, ці кошти має розподілити міжвідомча комісія, але всередині комісії стався конфлікт інтересів.

«До комісії мають увійти представники МінТОТ, Мінфіну, МВС, Мін’юсту, Мінсоцполітики та СБУ за згодою. Виник конфлікт з представником Мінфіну, оскільки Мінфін не може і брати участь в використанні цих коштів і здійснювати контроль за ефективним використанням», – зазначила Дворецька.

Нагадаємо, 28 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8205 «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами». Авторами документу виступили перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, нардепи від Радикальної партії Олег Ляшко і Юрій Шухевич, від БПП Ірина Луценко і Рефат Чубаров, від «Народного фронту» Максим Бурбак і позафракційний нардеп Андрій Білецький.

Правозахисники закликали народних депутатів доопрацювати текст законопроекту з урахуванням досвіду правозахисних організацій, міжнародних організацій та норм міжнародного гуманітарного права.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що законопроект №8205 несе у собі серйозні ризики та загрози. Якщо документ буде ухвалений, правовий статус українських політв’язнів в РФ і на окупованих територіях буде визначати СБУ, яка не зможе перевірити цю інформацію. Крім того, згідно з документом, для того, щоб реалізувати свої пільги та право, заручник має особисто отримати посвідчення, тобто після звільнення. Відповідно, грошову допомогу політв’язень та його родина зможуть отримати, лише коли він вже буде звільнений.

26 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення про підтримку сімей політв’язнів Кремля. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що сім’ї політичних в’язнів будуть отримають по 100 тис грн.