Фігуранта «справи Сенцова» Чірнія повернули в колонію Батайська Ростовської області – Новіков

Новини
Олексій Чирній Фото: zona.media

Кримчанина Олексія Чірнія, незаконно засудженого в Росії у «справі Сенцова», знову перевели до виправної колонії №15 Батайська в Ростовській області, де він відбував покарання раніше.

Про це виданню Крим.Реалії повідомили адвокат Чірнія Ілля Новіков і в МЗС України, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними українського МЗС, Чірнія майже на рік відправляли в колонію суворого режиму №9 міста Шахти Ростовської області.

Новіков стверджує, що перевід в цю колонію був пов’язаний з тим, що кримчанину посилили умови утримання: з загального режиму на тюремний, а в ІК-15 Батайську, де він перебував раніше, для цього не було відповідних приміщень.

До цього, за словами захисника, в Батайську Чірнія з різних приводів поміщали в штрафний ізолятор.

Новіков також повідомив, що захист Чірнія має намір в 2019 році подавати клопотання про його умовно-дострокове звільнення.

У той же час він вважає, що Чірнія «ніхто не відпустить», оскільки перешкодами для умовно-дострокового звільнення кримчанина можуть стати стягнення в колонії.

«Олексію в 2017 році спеціально виписали чотири поспіль порушення, щоб перевести його в колонію більш жорсткого режиму утримання. Ось зараз, коли він повернувся в свою колишню колонію, він поки ще формально чистий, у нього немає нових стягнень, але подивимося, що там буде відбуватися», – розповів Новіков.

Адвокат зазначив, що «іншим людям зі списку політв’язнів часто спеціально виписують штучно створені порушення з серії «не заправив ліжко», або «не вчасно доповів черговому офіцеру при вході в камеру».

За даними Новікова, до Чірнія не пускають українських консулів. Також цю інформацію підтверджує МЗС України.

На думку адвоката, це пов’язано з тим, що до Чірнія застосовують ті ж обмеження, що і до голодуючому українському режисерові Олегу Сенцової, якого Росія вважає своїм «громадянином».

За інформацією МЗС України, російська сторона заявила генконсульству України в Ростові-на-Дону, що Чирній – громадянин РФ і в зв’язку з цим «немає підстав для допуску до нього українських консулів». Українські дипломати продовжують домагатися зустрічі із засудженим кримчанином і повторно направили російській стороні запит про це.

При цьому раніше українських дипломатів допускали до Чірнія. Так, за даними МЗС України, тільки за поточний рік консулам вдалося зустрітися з ним двічі, поки він перебував в ІК-9 міста Шахти Ростовської області. Під час цих зустрічей він не висловлював скарг на умови утримання і стан здоров’я, але неодноразово підкреслював консулам, що в 2014 році після окупації Криму він подав заяву про відмову від громадянства РФ і російський паспорт не отримував.

Як повідомлялося, в травні 2014 року Олексій Чирній був затриманий в окупованому Криму разом з іншими проукраїнськими активістами – Геннадієм Афанасьєвим, Олександром Кольченком і кінорежисером Олегом Сенцовим, яких російський суд визнав винними в підготовці «терактів» в Криму і підпалі офісів двох партій в Сімферополі.

22 квітня 2015 року російський суд засудив Чірнія на 7 років позбавлення волі після того, як він погодився співпрацювати зі слідством. Російський адвокат Ілля Новіков заявив, що до кримчанину слідчими застосовувалися тортури і саме тому він обмовив себе і інших учасників справи і пішов на угоду зі слідством.

У червні 2016 року Чірнія доставили з колонії в Магаданській області в Москву для психіатричної експертизи, а потім помістили в СІЗО «Лефортово».

Адвокат Новіков заявив, що слідчі ФСБ можуть змусити Чірнія дати свідчення про нібито зв’язки «кримських диверсантів» Євгена Панова і Андрія Захтея з «групою Сенцова»

У вересні 2016 року кримчанин був переведений з СІЗО «Лефортово» в Москві до Ростовської області.