Володимир Балух заповів поховати його на березі Дніпра

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді» Криму, 2 липня 2018 р Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений окупантами в Криму український активіст Володимир Балух заповідає в разі смерті бути похованим на вільній території України, під Києвом.

Про це йдеться в зверненні Балуха, яке на прес-конференції в Києві зачитав архієпископ УПЦ КП Климент, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У разі фізичної або психічної смерті не залишати моє тіло на окупованій території. Місце знаходження тіла залишаю вибрати свою сім’ю. Я б хотів, щоб це була сільська місцевість на березі Дніпра під Києвом …», – написав Балух.

Володимир Балух після винесення йому несправедливого і незаконного вироку і напередодні етапу в колонію звернувся до всіх українців. Його лист було озвучено 9 жовтня 2018 року на прес-конференції в Києві.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник і Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, який 8 жовтня відвідав українця в СІЗО Сімферополя, розповіли про стан здоров’я активіста і про те, що чекає його далі, після винесення вироку.

Звернення Володимира Балуха (орфографія автора збережена):

Шановне українство!

Я звертаюсь до Вас в останні дні свого перебування в полоні в Сімферопольському СІЗО.

Далі – колонія…

На протязі останніх 22-х місяців моє фізичне і психічне виживання було неможливе без Вас, вашої щирої дієвої участі в моїй долі і долі моєї родини.

Щиро дякую Всім за шалену підтримку!

Використавши останній шанс віднайти в каральній системі окупанта бодай шпарину, де б жевріли паростки здорового глузду або натяку на честь, я вирішив припинити режим голодування.

Намагатимусь зберегти себе в цьому оксюмороні, але, в жодному разі не робитиму це за будь яку ціну. Честь і гідність мого Народу, відстояні на Майдані ціною життів Героїв Небесної Сотні вартують і більше, ніж життя окремо взятого мене. Саме тому я не дозволю собі вживати їжу з рук окупанта і вдягнути його тюремну робу.

Розуміючи наслідки дієвого дотримання мною тексту цієї заяви, звертаюсь до Вас і прошу виконати свою останню волю: в разі фізичної або психічної смерті не залишати моє тіло на окупованій території. Місце перебування тіла лишаю обрати своїй родині, – я б волів, щоб це була сільська місцина на березі Дніпра неподалік Києва…

З непереборною вірою в щасливу долю України вручаю долю свою до рук Всевишнього.

Низький уклін всім, хто любить Українство, дбає про його збереження і розвиток!

… На чотири боки повклонюся

Складовим збору власної крові.

І з туманом на землю встелюся

Ефіром щастя синов’їй любові!

Слава Україні!

Щиро Ваш!

8.10.18 В. Балух

Раніше стало відомо, що Балух оголосив про рішення припинити голодування на час етапування.

3 жовтня «Верховний суд» окупованого Криму, розглянувши апеляційну скаргу захисту голодуючого українського активіста Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. Українця на засідання не доставили.