Константинопольські екзархи відзвітують перед Синодом про роботу в Україні

Новини

Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфільскій і Західної єпархії Української православної церкви в США Данило і єпископ Едмонта і Західної єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіон прибутку на Синод в Константинополі, на якому очікується заслуховування їх звіту за результатами роботи в Україні.

«Я був радий побачитися з представниками церковної і світської влади України. Враження від поїздки хороші», – сказав екзарх Данило про своє враження від поїздки в Україну, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

На уточнююче питання, чи готовий народ до церковного об’єднання, екзарх підкреслив, що «Україна готова розглядати питання церковного об’єднання протягом вже 27 років, а то й довше – століття». У той же час він проігнорував провокаційне запитання російських журналістів про можливе загострення ситуації в Україні після отримання томосу.

9 жовтня в столиці Туреччини Стамбулі почалося засідання Синоду Константинопольського патріархату. Під час зборів вищих ієрархів можуть затвердити Томос про автокефалію української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня.

Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій заявив, що Українська православна церква має здобути автокефалію, оскільки має на це право.