Українська насосна станція забезпечує водою хімічні підприємства Північного Криму

Новини
Насосна станція, вид з Кугаранської дамби Фото: Soldier_of_Fortune, shukach.com

На підконтрольному Україні березі озера Сиваш працює насосна станція, що забезпечує водою соляний промисел ПАТ «Кримський содовий завод» та ПАТ «Бром» у Красноперекопську на окупованій території Кримського півострова. Содовий завод, як і «Кримський титан», належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Про це на місці події повідомив постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін, передає кореспондент “Центру журналістських розслідувань”.

За словами Бабіна, насосна станція на мисі Кутара наповнює водою Західний Сиваш.

“Це велика штучна водойма, яка відгороджена від решти Сивашу дамбою, яка була збудована ще за радянських часів для забезпечення хімічної діяльності заводів Північного Криму, а саме содового та бромного заводів. Навіть після окупації ми можемо побачити, що на підконтрольній нам території ця водокачка працює. Ця станція перекачує воду з природного Сивашу в резервуар”, – сказав Бабін.

Представник президента стверджує, що працюють на насосній станції громадяни України, а земля знаходиться в оренді у Кримського содового заводу, за яку він справно платить.

Насосна станція, мис Кутара Фото: Google Maps

“Не дивлячись на те, що вже чотири роки йде війна, у нас працює таке підприємство. І я вважаю, що регіональна влада знала про це”, – вважає Бабін.

“Ми зараз знаходимось на території об’єкту, що включено в єдиний господарський комплекс підприємств, що знаходиться в Північному Криму. Наразі тут працюють співробітники СБУ.  Насоси на цьому заводі зараз виключені, але ще зранку ми спостерігали за їх роботою. Якщо зараз доторкнутися до них то ми відчуваємо тепло, тобто насоси ще донедавна працювали. Співробітники цієї водокачки відмовляються співпрацювати із слідчими органами”, – повідомив Бабін безпосередньо на території насосної станції, додавши, що наразі ведеться слідство.

На станції в цей час знаходилося п’ять працівників. Один з них повідомив постійному представникові президента і співробітникам СБУ, що насосна станція належить фірмі «Геомоніторинг».

Насосна станція на мисі Кутара наповнює водою відокремлений дамбою західний резервуар озера Сиваш за допомогою шести насосів. 

Постійний представник президента в АР Крим висловив думку, що відключення станції потягне за собою зупинку двох хімічних підприємств  Північного Криму – Кримського содового заводу та заводу «Бром».

Мис Кутара Фото: Google Maps

Нагадаємо, у жовтні 2017 року ПАТ «Кримський содовий завод», що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу, заявив про рейдерську атаку «невстановленими особами з Москви і Криму». 

Продукція «Кримського содового заводу» незаконно експортується через закриті порти з території окупованого Криму.