Синод підтримав надання Україні томосу про автокефалію церкви

Новини

Синод Вселенського патріархату підтримав надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Також синод визнав незаконною анексію Київської митрополії Константинопольського патріархату Російською православною церквою.

Про це йдеться в заяві Вселенського патріархату, яке опублікував речник УПЦ КП Євстратій Зоря, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відновити вже прийняте рішення про те, що Вселенський Патріархат приступає до надання Автокефалії Церкви України», – йдеться в заяві.

Також в заяві йдеться про відновлення ставропігії Вселенського патріархату в Києві, однією з його численних ставропігій в Україні, яка завжди існувала в державі.

Крім того, в заяві Вселенського патріархату зазначено, що під час синоду заслухали апеляцію глав УАПЦ Макарія і УПЦ-КП Філарета. В результаті Вселенський патріарх зняв з них анафему і повернув їм в канонічний сан.

 

Разом з тим Вселенський патріархат визнав незаконною анексію Київської митрополії Константинопольського патріархату Російською православною церквою в 1686 році. Також під час синоду прозвучало застереження від незаконного захоплення церков і монастирів в Україні.

«Звернутися до всіх беруть участь сторін із закликом уникати присвоєння церков, монастирів та інших об’єктів, а також будь-якого іншого акту насильства і відплати, з тим щоб мир і любов Христа могли переважати», – йдеться в заяві.

Україна має позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдиної помісної православної церкви, заявив президент Петро Порошенко, коментуючи новини зі Стамбула.

«Ми сьогодні отримали автокефалію. І після Собору обраний предстоятель Української помісної церкви отримає томос», – сказав глава держави.

9 жовтня в столиці Туреччини Стамбулі почалося засідання Синоду Константинопольського патріархату. Під час зборів вищих ієрархів можуть затвердити Томос про автокефалію української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня.

Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій заявив, що Українська православна церква має здобути автокефалію, оскільки має на це право.

Фото документу: Наталія Кравченко