РПЦ заявила про розрив відносин з Константинопольським патріархатом через Україну

Новини
Засідання Синоду РПЦ у Мінську, 15 жовтня 2018 р Фото: Reuters/Vasily Fedosenko

Синод Російської православної церкви (РПЦ) визнав неможливим її подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом після рішення Синоду Вселенського патріархату підтримати надання автокефалії Українській православній церкві.

Про це 15 жовтня після закінчення Синоду РПЦ, який проходив в Мінську, заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

«На сьогоднішньому засіданні Священного синоду було прийнято рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом», – заявив Іларіон.

За його словами, це було «вимушене рішення», але іншого Священний синод РПЦ не міг прийняти, оскільки «до цього вела вся логіка останніх дій Константинопольського патріархату».

З точки зору РПЦ, вони є «беззаконними і канонічно нікчемними», зазначив митрополит.

«Російська православна церква не приймає цих рішень, не буде ним слідувати. Розкол залишається розколом, лідери розколу залишаються лідерами розколу. А та церква, яка, визнавши розкольників, вступила з ними в спілкування, тим самим себе виключила з канонічного поля», – сказав Іларіон.

При цьому він додав, що в Московському патріархаті розраховують, що Константинополь змінить своє рішення про надання автокефалії Україні.

«Ми сподіваємося на те, що здоровий глузд восторжествує, що Константинопольський патріарх змінить своє ставлення до існуючої церковної реальності», – заявив Іларіон.

У свою чергу прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря назвав рішення Синоду РПЦ про розрив відносин з Константинопольським патріархатом «мінською схизмою (розколом – ред.)».

«Тепер перед усіма, належними до Московського патріархату в Україні постає питання: йти разом з РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським Православ’ям через помісну Українську Церкву?», – написав архієпископ на своїй сторінці в Facebook.

«Синод Московського патріархату повторює політику Кремля – самоізоляція у відповідь на законні рішення міжнародного співтовариства», – додав він.

«Патріарх (РПЦ) Кирило з 1991 року особисто є архітектором розділення Української Церкви. Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка втягнула всю повноту православ’я в конфлікт», – вказав Євстратій Зоря.

У той же час він зазначив, що ситуація «рано чи пізно буде вилікувана, і РПЦ повернеться в спілкування».

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.