В Єрусалимі підтримали автокефалію Української церкви – ЗМІ

Новини

Єрусалимська церква стала на бік Константинополя в суперечці з РПЦ з приводу створення в Україні автокефальної помісної церкви.

Про це повідомляє Orthodoxia.info, передає Центр журналістських розслідувань.

Як передає грецьке видання, за вечірнім богослужінням, яке пройшло в Стамбулі, в храмі Єрусалимського патріархату, архієпископ Нектарій особисто передав Вселенському патріарху Варфоломію лист від предстоятеля Єрусалимської церкви патріарха Феофіла з проханням святого мира.

Відзначається, що жест патріарха Феофіла має глибокий символічний посил: святе миро, як і таїнство Євхаристії, в Православ’ї вважається символом об’єднання Церков.

Патріарх Варфоломій, зі свого боку, зазначив роль Єрусалимської Церкви при прийнятті різного роду рішень Константинополем, особливо коли мова заходила про «майбутньому православного світу», пише видання.

«Ми – одне тіло Христове. Наша сила – в єднанні», – підвів риску Константинопольський патріарх.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.