Моряки керченського судна «Норд» повернулись до Криму з українськими документами – Держприкордонслужба

Новини
Фото: investigator.org.ua

Семеро моряків керченського судна «Норд», затриманого раніше в Азовському морі, 30 жовтня повернулись до окупованого Криму, перетнувши адмінмежу з півостровом у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак» з документами, що підтверджують їх українське громадянство.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Повідомляємо, що сьогодні, 30 жовтня, в КПВВ «Каланчак» прибули члени суднокоманди «Норду», громадянство України яких було встановлено у ході розгляду адмінпроваджень в судах. 7 громадян України мали право повернутися додому на тимчасово окуповану територію в Криму і були оформлені на виїзд з материкової частини відповідно до чинного законодавства. Відносно цих членів суднокоманди немає обмеження у праві пересування», – йдеться у повідомленні.

Держприкордослужба також опублікувала копію довідки одного моряків «Норду», що підтверджує його українське громадянство, з якою він був пропущений через адмінмежу з Кримом.

Фото: dpsu.gov.ua

Як зазначили у відомстві, в свою чергу окупаційна сторона в Криму відпустила 7 громадян України, які в різних випадках затримувалися прикордонною службою ФСБ РФ в Чорному морі за начебто незаконний вилов риби чи наближення до берегів анексованого півострова.

«У такий спосіб окупанти намагаються представити ситуацію, як обмін, що відбувся на адмінмежі», – наголосили у Держприкордонслужбі, вказавши, що ця інформація, розтиражована російськими ЗМІ, не відповідає дійсності.

«Відмітимо, невідомо з яких причин моряки «Норду» забажали поїхати додому саме сьогодні, адже вони це могли зробити ще декілька місяців тому. Їм могли погрожувати та тримати в посольстві РФ … А те, що окупанти відпустили затриманих громадян України є природнім, оскільки їх нема в чому звинуватити. Скоріш за все це спланована комбінація країни-агресора. Ще раз зазначимо, повідомлення, поширені російськими медіа є маніпулятивними і жодним чином не відповідають дійсності, говорячи про обмін, адже всі громадяни є українцями», – заявили у ДПСУ.

Як повідомлялось, 30 жовтня з окупованого Криму повернулись семеро українських рибалок з суден «ЯМК-0041» та «ЯОД-2105», затриманих російськими прикордонниками в Чорному морі біля кримського узбережжя. Водночас до Криму повернулись семеро моряків керченського судна «Норд», затриманого українським прикордонниками у Азовському морі.