З Криму повернулись семеро українських рибалок, затриманих прикордонниками РФ у Чорному морі – Денісова

Новини
Затримане прикордонслужбою ФСБ українське судно «ЯМК-0041» у Балаклаві, Крим Фото: ps.fsb.ru

З окупованого Криму повернулись семеро українських рибалок з суден «ЯМК-0041» та «ЯОД-2105», затриманих російськими прикордонниками в Чорному морі біля кримського узбережжя. Водночас до Криму повернулись семеро моряків керченського судна «Норд», затриманого українським прикордонниками у Азовському морі.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Центр журналістських розслідувань.

«7 громадян, які незаконно утримувалися в Криму, повернулися в Україну! Зараз вони уже прямують додому. Мова йде про 3 членів екіпажу судна «ЯМК-0041» Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника та 4 членів екіпажу судна «ЯОД- 2105» Олександра Лисенюка, Геннадія Онгурова, Олега Іващенка та В’ячеслава Івасенка. З травня ми невпинно працювали над поверненням моряків. У них відібрали паспорти, що унеможливлювало повернення українців додому. У середині жовтня я вчергове обґрунтувала законні вимоги повернути в Україну незаконно утримуваних рибалок та звернулася до Федеральної служби безпеки», – написала Денісова.

«Хочу наголосити: це був не обмін. Моряки судна «Норд», які сьогодні також повернулися в Крим, вільно пересувалися територією України. Їх, на відміну від українців у Криму, ніхто не утримував», – додала омбудсмен України.

Як повідомило агентство Інтерфакс з посиланням на прес-секретаря російського омбудсмена Тетяни москалькової Олексій Зловедов, Москалькова зустріла моряків судна «Норд» на російському контрольно-пропускному пункті «Армянськ» на адмінкордоні з Кримом.

За словами Зловедова, капітан «Норду» Володомир Горбенко, стосовно якого відкрито кримінальне провадження, залишається на материковій частині України.

Фото: rk.gov.ru

Агентство «РИА Новости Крым» повідомляє, що посередником «обміну» виступила член Виконавчої ради Європейського інституту омбудсмена і колишній омбудсмен України Ніна Карпачова.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 

4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно капітана судна Володимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів. У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

Омбудсмен України Людмила Денісова заявила, що у рибалок українського судна «ЯМК-0041» вилучили паспорти, їх примусово утримують у Криму і постійно чинять психологічний тиск. 14 жовтня вдалося повернути на підконтрольну територію Укрнаїни члена екіпажу «ЯМК-0041» Геннадія Отичка, у якого у Очакові померла матір.

Нагадаємо, 28 серпня представники «Пограничного управления ФСБ по Республике Крым» в акваторії Чорного моря затримали українське риболовецьке судно «ЯОД-2105» та членів його команди нібито «за незаконний видобуток морських ресурсів». Четверо рибалок, мешканців Одеської області, утримували на прикордонній заставі Севастополя.