Через неможливість скликання нового Курултаю повноваження нинішніх делегатів мають бути пролонговані – Джемілєв

Новини
Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

У зв’язку з окупацією Криму Росією і неможливістю проведення демократичних виборів делегатів Курултаю і скликання нового Курултаю, повноваження нинішніх його делегатів повинні бути пролонговані.

Про це заявив національний лідер кримських татар, Уповноважений президента України у справах кримскотатасркого народу Мустафа Джемілєв, виступаючи на конференції делегатів Курултаю народу VI скликання, яка в понеділок, 12 листопада, проходить в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У цьому році закінчується п’ятирічний термін повноважень делегатів Курултаю. Але провести нові вибори, обрати новий склад Курултаю в окупованому Криму практично неможливо. Регламент Курултаю кримськотатарського народу передбачає, що делегати Курултаю складають свої повноваження тільки після обрання нового складу Курултаю на першій сесії Курултаю. А оскільки проводити демократичні вибори і скликати новий Курултай у нас немає ніякої можливості, то можна вважати, що повноваження делегатів нинішнього Курултаю автоматично пролонговані. Але все ж, я думаю, що в підсумковому документі, який ми тут приймемо, або в окремому документі це обов’язково треба відобразити і за нього проголосувати», – сказав Джемілєв.

«Нагадаю також, що в даний час Курултай кримськотатарського народу і обирається Курултаєм Меджліс кримськотатарського народу на території Криму є єдиними легітимними обраними демократичним шляхом органами. Тому відповідальність на делегатів Курултаю не тільки перед кримським татарами, але перед усіма жителями Криму, які зберігають вірність своїй державі», – підкреслив він.

Джемілєв також зазначив, що делегати Курултаю, які приїхали на конференцію з Криму, прекрасно розуміють, з якими проблемами вони можуть зіткнутися після повернення на свою Батьківщину. «Але вони приїхали сюди, тому що вони представляють народ, який не визнав і ніколи не визнаватиме незаконну окупацію, анексію Криму» – заявив національний лідер кримських татар.

Як повідомлялось, 12 листопада у Києві проходить конференція делегатів Курултаю кримськотатарського народу VI скликання, на якій обговорюються питання про нинішню ситуацію в Криму і завдання органів національного самоврядування кримських татар в умовах тимчасової окупації півострова Росією.

Нагадаємо, у лютому 2018 року на засіданні Меджлісу кримськотатарського народу було ухвалене рішення про необхідність скликання конференції VI Курултаю – вищого представницького органу кримських татар, оскільки через окупацію Криму поки немає можливості провести чергову сесію Курултаю.

Курултай кримськотатарського народу – національні збори, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу. Вибори нинішніх делегатів Курултаю пройшли в липні 2013 року. Термін повноважень нинішнього складу Курултаю – п’ять років, закінчується в 2018 році. Курултай формує Меджліс кримськотатарського народу – вищий повноважний представницький-виконавчий орган кримськотатарського народу в період між сесіями Курултаю.