У Криму «суд» засудив до 4 років правозахисника Машаріпова, якого катували в ФСБ

Новини
Правозахисник Юнус Машаріпов Фото: qha.com.ua

В окупованому Криму «Ялтинський міський суд» у вівторок, 13 листопада, засудив до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах правозахисника, жителя Ялти Юнуса Машаріпова, якого в ФСБ тортурами змусили обмовити себе.

Про це повідомила прес-служба «управління ФСБ по Республіці Крим і Севастопль», передає Центр журналістських розслідувань.

«Ялтинський міський суд виніс вирок 54-річному кримчанину Юнусу Машаріпову, обвинуваченому в незаконному виготовленні вибухового пристрою, незаконному придбанні, зберіганні і носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв (ч.1 ст.223-1, ч.1 ст.222.1 КК РФ). Рішенням суду Машаріпову призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк чотири роки з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму зі штрафом в розмірі 110 тисяч рублів», – йдеться в повідомленні.

За версією слідчих, Машаріпов нібито створив два саморобних вибухових пристрої запальної дії і перевіз їх на ділянку місцевості, що знаходиться недалеко від храму Святого архістратига Михаїла, розташованого в селищі Ореанда в Ялті.

«За допомогою зазначених вибухових пристроїв Машаріпов планував здійснити підпал гірсько-лісистої місцевості на території Ялти з метою дестабілізації соціально-політичної обстановки в регіоні. Крім того, Машаріпов незаконно придбав димний порох і зберігав його в гаражному боксі, в якому він здійснював ремонтні роботи», – стверджують в «кримському управлінні ФСБ».

Нагадаємо, в грудні 2017 року в окупованому Криму житель Ялти, правозахисник Юнус Машаріпов, заарештований за звинуваченням у нібито виготовленні вибухового пристрою, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ, які змусили його обмовити себе.

Правозахисник розповів, що 27 вересня 2017 року невідомі напали на нього, побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ в Ялті, де його допитували про часті поїздки на материкову Україну. На допиті він повідомив, що з 2014 року він займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів». Після цього Машаріпова почали бити і катувати електричним струмом. Правозахисник стверджує, що йому довелося обмовити себе. У свідченнях, які, за словами Машаріпова, були отримані під тортурами, він вказав, що був «агентом СБУ і виконував їх завдання». Його змусили повторити покази під запис відеокамери, знявши при цьому кілька дублів.

Проти Машаріпова було порушено кримінальну справу за звинуваченням у виготовленні вибухового пристрою, який, судячи з матеріалів справи, було виявлено в результаті обшуку в 50 метрах від храму Архістратига Михаїла на Севастопольському шосе. 27 вересня Машаріпов був заарештований «Ялтинською міською судом» на два місяці. Під час засідання правозахисник заявив про тортури, однак реакції «суду» не було. Від дачі показань Машаріпов відмовився на підставі 51-ї статті Конституції РФ.