ДТЕК Ахметова подав до арбітражного суду в Гаазі позов до РФ за втрату активів в Криму

Новини
Гендиректор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко Фото: ЭП, Дмитро Рясний

Корпорація ДТЕК, яка управляє енергетичним активами компанії СКМ українського олігарха Ріната Ахметова, подала до постійно діючого арбітражного суду в Гаазі позов до РФ за втрату активів в окупованому Криму – компанії «ДТЕК Крименерго», яка в 2015 році була «націоналізована» кримською «владою» після незаконної анексії півострова Росією.

Про це повідомив в інтерв’ю виданню Економічна правда генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми … подали позов до постійно діючого арбітражного суду в Гаазі», – сказав Тимченко.

За його словами, в перший же місяць після того як «влада» окупованого Криму відібрала у ДТЕК компанію «Крименерго», холдинг звернувся до американської юридичної компанії Covington&Burling LLP.

«З того часу ми пристойно просунулися. Є процедура, яку потрібно витримати. Спочатку ми направили претензію уряду РФ, на яку нам не відповіли. Потім нам необхідно було зібрати доказову базу, підготувати запит про початок арбітражу, позовну заяву, пройти інші необхідні процедури, передбачені регламентом арбітражу», – розповів гендиректор ДТЕК.

«Зараз ми закінчуємо розрахунок заподіяної нам шкоди, сформований склад арбітражу, проведені процедурні дії. Навесні-влітку 2019 року очікуємо переходу в активну стадію судового розгляду. За нашими оцінками, фінальне рішення орієнтовно можна очікувати не раніше весни 2020 року», – додав він.

При цьому Тимченко не назвав точну суму компенсації, яку ДТЕК вимагатиме у Росії в арбітражному суді Гааги, зазначивши лише, «що це сотні мільйонів доларів».

ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.

Фото: RFE/RL

До анексії Криму ДТЕК «Крименерго» належав Рінату Ахметову. Олігарх придбав його в 2012 році, викупивши 45% акцій у держави за 256 млн гривень. «ДТЕК Крименерго» був найбільшим постачальником електроенергії в Криму і забезпечував понад 80% поставок електроенергії на його території.

Як повідомлялося, 21 січня 2015 року «Госсовєт Криму» прийняв рішення про «націоналізацію» ПАТ «ДТЕК Крименерго» з метою «забезпечення енергобезпеки півострова». Офіси компанії в Сімферополі захопили озброєні люди.

Активи ПАТ «ДТЕК Крименерго» було передано створеному кримською «владою» Державному унітарному підприємству «Крименерго».

У квітні 2017 року прес-служба ДТЕК повідомила, що ПАТ «ДТЕК Крименерго» вимагає від Росії компенсацію в сумі понад 500 млн дол в якості відшкодування збитку від втрату активів компанії в окупованому Криму, які були «націоналізовані» місцевими «владою».