Скеровано до суду обвинувачення стосовно генерала РФ Сердюкова, який керував захопленням Криму – ГПУ

Новини
Андрій Сердюков Фото: vesti.ru

Головна військова прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командуючого військами Південного військового округу Збройних Сил Росії, а нині командувача Повітряно-десантних військ РФ Андрія Сердюкова, який керував захопленням Криму російськими військовими у 2014 році.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Генпрокуратури України.

Як зазаначається, головною військовою прокуратурою закінчено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за обвинуваченням заступника командуючого військами Південного військового округу ЗС РФ у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст.110; ч.4 ст.27, ч.1 ст.111; ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.437 КК України.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що вказаний високопосадовець ЗС РФ у лютому-березні 2014 року, перебуваючи на території Автономної Республіки Крим, брав участь у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, які призвели до тяжких наслідків, сприяв безперешкодному вторгненню російських військовослужбовців для військової окупації території півострова Крим, підбурював військовослужбовців ВМС ЗС України до вчинення державної зради та вчинив пособництво у веденні агресивної війни проти України», – йдеться у повідомленні.

Обвинувачений оголошений у розшук, судом надано дозвіл на його затримання та доставку в суд для вирішення питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

13 листопада обвинувальний акт стосовно Сердюкова скеровано до суду для здійснення спеціального судового розгляду.

В ГПУ також вказали, що санкції статей, інкримінованих російському генералу, передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк до 15 років.

Нагадаємо, навесні 2014 року Андрій Сердюков, який займав в той момент посаду першого заступника командувача військами Південного військового округу ЗС РФ, керував спецоперацією по захопленню Криму.

За свідченням колишнього в.о. заступника голови Адміністрації президента України Андрія Сенченко в Шевченківському райсуді Києва, навесні 2014 року, на початку окупації Криму Росією, начальник штабу – перший заступник командувача військами Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Сердюков був координатором на території окупованого півострова в процесі звільнення і передачі українській стороні військовослужбовців і цивільних осіб.

Згодом Сердюков командував угрупуванням російських окупаційних військ на Донбасі і діяв під прізвищем «Сєдов».

4 жовтня 2016 року президент РФ Володимир Путін призначив Сердюкова Командувачем Повітряно-десантними військами Росії.