Облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом: результати моніторингу правозахисників (відео)

Новини
КПВВ «Чаплинка», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Чому не відбувається облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з окупованим Кримом, на який в 2018 році з держбюджету України було виділено 106 млн. грн.

Про це у четвер, 15 листопада, в Українському кризовому медіа-центрі розповіли українські правозахисники на брифінгу «Облаштування контрольних пунктів з Кримом – чи виконає держава свої зобов’язання?», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На початку липня 2018 року на проект облаштування КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» уряд виділив Міністерству інфраструктури України близько 106 млн. грн. Кошти з резервного фонду державного бюджету мали бути використані для будівництва тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію Криму та зон сервісного обслуговування. Перелік витрат, необхідних для облаштування контрольних пунктів Міністерство інфраструктури мало розробити і затвердити у двотижневий строк.

З відкритих джерел стало відомо про перенесення терміну облаштування КПВВ з Кримом на 2019 рік, також відомо, що 25 грудня 2018 року у Міністерстві вже звітуватимуть про використані кошти.

Що заважає державі виконати свої зобов’язання? Чому негайне облаштування КПВВ та створення сервісних зон є важливою потребою для громадян, що перетинають адмінкордон з Кримом? Що фактично змінилося за 4 місяці після рішення Уряду, адже облаштування пунктів в’їзду-виїзду одна із основних вимог громадських організацій, які займаються питанням захисту прав жителів тимчасово-окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

У брифінгу взяли участь: Таміла Ташева, голова правління ГО «Крим SOS»; Віктор Вуйка, адвокат кримської приймальні Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) в Херсоні; Олександр Седов, аналітик Кримської правозахисної групи: Віталій Кіндратів, генеральний директор Директорату стратегічного планування та координації державної політики в галузі транспорту Міністерства інфраструктури України.

Модератор – Ольга Куришко, юрист ГО «Крим SOS».

Як повідомлялось, 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення виділити 105,98 млн грн на облаштування інфраструктури тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом в Херсонській області.

На початку жовтня 2018 року глава МВС України Арсен Аваков заявляв, що оновлені та переоснащені КПВВ «Каланчак» і «Чонгар», обладнані сервісними зонами, на адмінкордоні з Кримом можуть запрацювати вже до кінця поточного року.