У Криму екс-главу джанкойської організації «Свідків Єгови» Філатова обвинуватили в екстремізмі

Новини
Сергій Філатов, колишній керівник групи «Сиваш» «Свідків Єгови» в Джанкої Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму колишньому голові джанкойської регіональної організації «Свідків Єгови», забороненої в Росії, оголосили про порушення кримінальної справи за обвинуваченням у нібито створенні екстремістської організації.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк з посиланням на адвоката Олексія Ладіна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сергію Філатову, в будинку якого в Джанкої вночі співробітники ФСБ і Центру Е провели обшук, оголошено про порушення проти нього кримінальної справи за частиною 1 статті 282.2 КК РФ (організація діяльності екстремістської організації – ред.). Його підозрюють в продовженні діяльності місцевої організації Свідків Єгови «Сиваш» після заборони Свідків в квітні 2017 року. Слідство стверджує, що не пізніше 13 жовтня 2017 року він організував збори членів організації в Джанкої», – написав Наумлюк.

Він зазначив, що Філатов відмовився надати зразки голосу силовикам. Зараз він знаходиться під підпискою про невиїзд. 21 листопада йому буде пред’явлено офіційне обвинувачення.

«Обґрунтованість порушення справи зашита буде аналізувати пізніше, але поки можна сказати, що слідчий, враховуючи наявність у підозрюваного чотирьох дітей, прийняв адекватне рішення про підписку про невиїзд», – зазначив адвокат Олексій Ладін.

Як повідомлялося, в ніч на 16 листопада в Джанкої співробітники ФСБ провели, щонайменше, п’ять обшуків в будинках місцевих жителів, яких підозрюють в участі в групі «Сиваш» релігійної організації «Свідки Єгови». Група була зареєстрована в 2015 році і ліквідована в 2017 році після заборони «Свідків Єгови» в Росії.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав організацію «Управлінський центр Свідків Єгови» екстремістською і заборонив її діяльність на території Росії. Також суд конфіскував майно релігійної організації.

За даними правозахисного центру «Меморіал», в РФ з квітня 2017 року 39 прихильників релігійної організації піддалися кримінальному переслідуванню. У серпні 2018 року правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 29 прихильників релігійної організації «Свідки Єгови», обвинувачених в екстремізмі, і закликав негайно їх звільнити.