Колишній курсант з Севастополя, який не зрадив присязі в Криму, очолить катер Island – ВМС України

Новини
Американські катери Island для ВМС України Фото: president.gov.ua

Командиром одного з патрульних катерів Island стане офіцер ВМС Дамір Аулін, один з курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, який не змінив української присяги. Він вийшов на материк і завершив свою військову освіту в Одеській морській академії.

Про це повідомляє прес-служба Військово-Морських Сил Збройних сил України, передає Центр журналістських розслідувань.

«У 2010 році юнак вступив до Військово-морський ліцей, а ще через два роки – у флотський вуз в Севастополі, який закінчив в березні 2017 року, але вже в Одесі. Свій кар’єрний шлях молодий офіцер почав на посаді командира артилерійської бойової частини на судні розмагнічування «Балта» та затримався там ненадовго. Військові моряки швидко набрався досвіду і «дозрів» до командира малого броньованого артилерійського катера «Вишгород», – йдеться в повідомленні прес-служби ВМС України.

Нагадаємо, 21 березня 2014 року в Академії Військово-Морських Сил ім. Нахімова в Севастополі під час шикування всього складу військового вузу для зміни українського прапора на російський, група курсантів вийшла і замість російського почала співати гімн України. Їх спробували «заглушити» за допомогою оркестру. Однак курсанти доспівали український гімн до кінця, після чого віддали честь і повернулися в будівлю училища.

4 квітня 2014 року в зв’язку з анексією Росією АР Крим та Севастополя разом з військовослужбовцями, які залишилися вірними присязі Україні, 103 курсанти Академії ВМС імені Нахімова вийшли з території окупованого півострова і передислокувались в Одесу разом з частиною командного і викладацького складу вищого навчального закладу. Пізніше рішенням Кабміну України Академія ВМС ім. Нахімова була розформована, 1 вересня 2014 року курсанти продовжили навчання на новоствореному згідно з дорученням КМУ факультеті військово-морських сил Одеської національної морської академії.

Як повідомлялось, 27 версня США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.

США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.