У ГПУ розповіли про хід розслідування злочинів проти Майдану

Новини

Більшу частину злочинів проти Майдану вже розслідували, повідомлено про підозру 442 особам та винесено дев’ять вироків.

Про це заявив начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк. За його словами, були встановлені як виконавці, так і замовники, встановлені обставини злочинів, передає Центр журналістських розслідувань.

«На сьогоднішній день з тих 4700 злочинів, які розслідувалися слідчими, більша частина злочинів розкрита. Тобто встановлені обставини вчинення цих злочинів, в найкращому варіанті, який у нас є, встановлені і виконавці, і організатори та замовники, і пособники, у тому числі так звана середня ланка, через яких подавалися вказівки», – розповів Горбатюк.

Він також повідомив, що наразі перевіряється причетність до цих злочинів понад 15 тисяч осіб, серед яких є правоохоронці. За словами заступника генпрокурора, щодо 279 осіб обвинувальні акти направлені до суду, під вартою перебувають 13 осіб, передає «Українська правда».

«Їх могло би бути набагато більше, але ви бачите неодноразові випадки зміни запобіжних заходів суддями навіть особам, які підозрювалися у вчиненні трьох убивств і 33 замахів на вбивство, і які після зміни запобіжного заходу у квітні 2017 року втекли з України», – сказав Горбатюк.

За його словами, на сьогодні 52 особи визнані винними у злочинах проти Майдану, до позбавлення волі засуджено дев’ять осіб. За останній рік про підозру повідомили 42 особам, з них п’ятьом прокурорам, сімом суддям, 24 правоохоронцям та п’ятьом «тітушкам». «До суду направлено 16 обвинувальних актів стосовно 34 осіб. За результатами розгляду судами ухвалено чотири обвинувальні вироки відносно чотирьох осіб. Стосовно трьох – це позбавлення волі», – сказав Горбатюк.

Він зазначив, що за вбивства 73 мітингувальників повідомили про підозру 56 особам, серед них як екс-президент Віктор Янукович, так і рядові правоохоронці.

За словами Горбатюка, понад 4100 з 4700 епізодів злочинів проти Майдану розслідують слідчі ГПУ. Цим займається штат у 46 слідчих та галузевий відділ у 33 прокурори.

Раніше повідомлялося, що Генпрокуратура продовжить розслідування у справі розстрілів на Майдані в лютому 2014 року. Сім’ї загиблих на Майдані Героїв Небесної Сотні погодилися на перенесення тимчасового меморіалу з центру столиці для проведення відповідної експертизи. Горбатюк зазначив, що слідчі провели низку необхідних експертиз, але не можуть цього зробити на «п’ятачку», де розташований тимчасовий меморіал. Тож пам’ятник Героям Небесної Сотні перенесли в інше місце.