Українські катери біля Керченської протоки приготувалися до можливої висадки російського десанту

Новини
моряки

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко оцінив обстановку у Керченській протоці як «складну і напружену», але запевнив, що на українських бронетанкових катерах – «бойова готовність».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Свобода.

«Наші екіпажі бронекатерів перебувають у бойовій готовності і готові до можливої ​​висадки (російського – ред.) десанту», – сказав він в Одесі.

Воронченко додав, що зараз важко спрогнозувати, скільки часу українським судам доведеться чекати можливості перетнути протоку. У той же час він спростував заяви Росії про те, що цьому заважає російське судно, яке нібито сіло на мілину.

«Вони діють так, як діяли в 2014 році в бухті Донузлав у Криму, коли топили свої російські кораблі, і наші кораблі не могли пройти. Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо», – сказав Воронченко.

Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

За його даними, зараз в районі Керченського мосту знаходяться вісім кораблів Росії – два судна Чорноморського флоту і шість катерів прикордонної служби ФСБ.

25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії зробили «відверто агресивні дії» проти кораблів Військово-морських сил України, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний катер «Дон» скоїв таран рейдового буксира ВМСУ «Яни Капу».

При цьому управління ФСБ РФ по Криму стверджує, що три українських військових корабля 25 листопада «незаконно перетнули держкордон Росії» і здійснюють «небезпечні маневри» на шляху до Керченської протоки.

У російських і кримських ЗМІ з’явилася інформація про перекриття Керченської протоки для проходу цивільних суден через ситуацію з трьома українськими військовими катерами. Пізніше прохід під Керченською мостом перекрили судном.