Командир катера «Бердянськ» Мокряк відмовився давати «свідчення» ФСБ

Новини
Командир МБАК «Бердянськ» ВМСУ Роман Мокряк в «Київському райсуді» Сімферополя, 27 листопада 2018р Фото: Крыминформ

Командир захопленого РФ в Чорному морі малого броньованого артилерійського катера ВМС України «Бердянськ» старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників ФСБ і «зізнаватись» на відео в злочинах, яких він не чинив. Мокряк разом з ще 14 українськими моряками 27 листопада був заарештований на два місяці в Криму.

Про це виданню «Думська» повідомили правозахисники, які займаються правовою підтримкою полонених українських моряків в окупованому Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Він відмінний офіцер і смілива людина. Послав чекістів за відомою адресою», – сказав співрозмовник видання.

В ході нападу російських кораблів на кораблі ВМСУ катер Мокряка був вражений з шестиствольної автоматичної артилерійської установки АК-630. Снаряд пробив броню рубки і майже вся команда «Бердянська» отримала поранення, в результаті МБАК не зміг чинити опору агресору.

«Ніхто не очікував, що росіяни відкриють вогонь на поразку, адже наші вже йшли з протоки. Удар був нанесений підло, в спину. Крім того, катери не могли кинути буксир. Ось і сталося те, що сталося», – повідомило джерело видання у командуванні ВМСУ.

Після тарану російським прикордонним кораблем «Дон» українського буксира «Яни Капу» він міг розвивати швидкість не більше 6 вузлів. Катери легко могли піти від переслідування, але залишилися супроводжувати буксир і тому всі разом зазнали нападу росіян.

Роман Мокряк народився в Кіровоградській області в 1986 році. Починав службу в ВМСУ в Севастополі на підводному човні «Запоріжжя». Після окупації і анексії Криму Росією він залишився вірним присязі, вийшов на материк і продовжив службу на ракетному катері «Прилуки». У 2016 році Мокряк прийняв під командування новий МБАК типу «Гюрза» з бортовим номером U175, який згодом отримав ім’я «Бердянськ».

Як повідомлялось, 27 листопада в окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя заарештував до 25 січня 2019 року 12 з 24 українських моряків із захоплених російським військовими кораблів ВМСУ. Крім того, «Керченський міський суд» також зарештував трьох поранених моряків, які перебувають у міській лікарні Керчі. Загалом заарештовані 15 військовослужбовців ВМСУ: Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Владислав Костишин, Сергій Попов, Роман Мокряк, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер, Василь Сорока.