NASA вибрало 9 компаній для освоєння Місяця, одна з них заснована українцем з офісом в Дніпрі

Новини
Проект концепції апарату для спуску на Місяць від Lockheed Martin Space Фото: nasa.gov

Американське космічне агентство NASA опублікувало список з 9 американських компаній, з якими співпрацюватиме над відправкою апаратів для спуску на Місяць в рамках програми NASA CLPS, в їх числі – заснована українцем Firefly Aerospace з офісом в Дніпрі.

Про це повідомляє Delo.ua з на посиланням на інформацію видання The Verge, передає Центр журналістських розслідувань.

Ці компанії зможуть позмагатися за гроші агентства, всього понад 2,6 млрд дол, надаючи послуги з доставки наукових вантажів або техніки на поверхню Місяця.

У список NASA потрапили Lockheed Martin, Astrobotic, Moon Express, Masten Space Systems, Deep Space Systems, Draper, Intuitive Machines, Orbit Beyond і Firefly Aerospace. У останньої – українське коріння.

Компанія створена на базі Firefly Space Systems, яку в 2017 році викупив і перезапустив український підприємець і засновник Noosphere Ventures Максим Поляков.

Firefly Aerospace розробляє легкі транспортники для доставки вантажів на навколоземну орбіту. Її головний офіс знаходиться у США, а R&D-центр (науково-дослідний і дослідно-конструкторський центр) підприємства відкрився у Дніпрі. Там розробляють електрореактивних двигун і супутник. Компанія ще не проводила тестові або комерційні пуски – перші випробування намічені на 2019 рік, коли вона отримає доступ до космодрому.

Проект концепції ракети-носія з апаратом для спуску на Місяць від Firefly Aerospace Фото: nasa.gov

Програма CLPS стане першим кроком на шляху до повторної відправки людини на Місяць. Відповідну директиву президент США Дональд Трамп підписав в грудні 2017 року. З тих пір NASA розробляє складний план по втіленню її в життя. Малі наукові апарати, створені і запущені приватними компаніями, повинні розширити уявлення про доступні на Місяці ресурси. Наприклад, відшукати лід, який стане в нагоді для створення ракетного палива. Протестовані на апаратах технології зможуть створити повноцінний пілотований спусковий модуль. Також в планах агентства – споруда орбітальної станції Gateway, яка послужить своєрідним аванпостом для астронавтів і кораблів, які подорожують до Місяця.