П’ятьох фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» етапують у СІЗО Ростова-на-Дону

Новини

П’ятьох фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» етапують у СІЗО Ростова-на-Дону.

Таке рішення 3 грудня виніс Північно-Кавказький окружний військовий суд щодо: Теймура Абдуллаєва, Узеира Абдуллаєва, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова і Рустема Ісмаїлова, передає Центр журналістських розслідувань.

Наступне засідання призначене на 14 грудня, а їх утримання під вартою продовжено до 27 лютого 2019. Якщо їх не встигнуть етапувати до 14 числа, дата засідання буде перенесена.

«Зі здоров’ям у них, за словами адвокатів, більш-менш. У всіх проблеми з зубами через відсутність необхідного лікування. Постійна сирість і клопи в камерах, до яких вони вже звикли теж дають про себе знати. Тримаються вони добре, тому що ні в чому не винні і знають про це. Коли з чоловіком листуємося, я не розумію, хто кого заспокоює і підтримує більше: я його, перебуваючи вдома або він мене, сидячи в СІЗО. Звичайно, якщо їх етапують, навіть листування стане більш рідкою. до того ж, коли вони тут – хоча б адвокат до них може зайти частіше і розповісти про самопочуття. Після етапу все це буде складніше», – повідомила Фера Абдуллаєва, дружина одного з фігурантів справи, Узеира, пише журналістка Олександра Єфименко.

«Етап – це завжди стресова ситуація і для самих ув’язнених, і для родичів. Людей кілька годин везуть в так званих «склянках», в сидячому положенні, на додачу з сумками на колінах. Добре, якщо до них не буде застосована фізична сила, як це було у випадку з фігурантами ялтинської групи під час етапу в Ростов-на-Дону. Важливо, щоб всі ми тримали «руку на пульсі» в такі моменти. А родичам ще більше потрібна наша підтримка», – прокоментувала рішення активістка Лутфіє Зудіева.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.

Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам

9-10 серпня 2018 року «Верховний суд Криму» продовжив до 11 вересня арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір»: Айдеру Саледінову, Емілю Джемаденову, Рустему Ісмаїлову, Теймуру і Узаїру Абдуллаєвим.