У 10 населених пунктах північного Криму немає сигналу українських FM-радіоcтанцій – правозахисники

Новини
Чаплинська телерадіовежа в Херсонській області Фото: Facebook Сергій Костинський

Як мінімум в 10 населених пунктах на півночі окупованого Криму немає сигналу українських FM-радіоcтанцій. Про це свідчить моніторинг Кримської правозахисної групи (КПГ), проведений в листопаді 2018 року.

Як повідомляє КПГ, моніторинг був організований в населених пунктах північного Криму, розташованих поруч з російськими КПП, а також в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на підконтрольній Україні території, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно зі звітом, тільки в трьох населених пунктах зі списку і на КПВВ «Чонгар» можна почути прийом деяких українських радіостанцій. В інших містах і селищах на цих частотах або немає мовлення, або працюють російські станції.

«На пункті пропуску Чонгар на підконтрольній Україні території зафіксовано впевнений прийом 8 українських радіостанцій: «Українське радіо», «Люкс ФМ», «Мейдан», «Армія ФМ», радіо «Хайат», «Радіо НВ», «Крим.Реаліі» , «Херсон ФМ». На території окупованого Криму поруч з пунктом пропуску Чонгар з українських станцій можна почути «Українське радіо», «Армію ФМ», «Радіо НВ», «Херсон ФМ». Замість радіо «Хайат» віщає російське радіо «Маяк», а замість радіо «Мейдан» – російське радіо «Крим». На частоті «Люкс ФМ» на цій території мовлення немає, можна почути перешкоди. На частоті «Крим.Реаліі» – тиша (білий шум)», – зазначають правозахисники.

При цьому на КПВВ «Каланчак» на підконтрольній Україні території і по дорозі до населеного пункту Каланчак (20 км) на цих же частотах абе немає мовлення, або йде мовлення російських радіостанцій «Спутник в Крыму», радіо «Крым», радіо «Маяк», «Вести ФМ» і «Ватан Седасы».

Така ж ситуація спостерігається і на окупованій території біля КПВВ «Каланчак». Примітно, що мовлення російського радіо «Крим» на цій території ведеться відразу за двома частотам, перекриваючи собою мовлення «Армії ФМ» і радіо «Хаят», які отримали ліцензію на ці частоти.

«Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційна влада Криму спеціально заглушає сигнал українських мовників, в тому числі і шляхом включення російських радіостанцій на тих же самих частотах», – заявили в Кримській правозахисній групі.

Фото: crimeahrg.org

У липні 2018 року КПГ вже проводила моніторинг мовлення українських радіостанцій в Криму. Тоді було перевірено мовлення радіостанцій на 4-х FM-частотах в 13 населених пунктах. Результати моніторингу також підтвердили часткове блокування мовлення українських станцій в окупованому Криму.

Як повідомлялося. 17 березня 2017 року в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.

З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК« Атлант-СВ »г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).

Зметою протидії українському телерадіомовленню (в тому числі РТС в с. Чонгар) на тимчасово окупованій території АР Крим державним підприємством «Российская телевизионная и радиовещательная сеть» наприкінці 2017 року було започатковано будівництво РТС «Солоне озеро» (45°53’27″N 34°26’46″E).

Функціонування РТС «Солоне озеро» здійснюється з незаконним використанням країною-агресором радіочастотного ресурсу України на території окупованого півострову та з порушенням права жителів Криму на доступ до українського радіомовлення. Вона створює радіоперешкоди українському мовленню на окуповану територію з телерадіовежі в селі Чонгар на Херсонщині, біля адмінкордону з півостровом.

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань повідомляв у спецпроекті «На межі», що мовлення проросійських радіостанцій на території прикордонних з тимчасово окупованим Кримом районів Херсонської області використовується для розповсюдження проросійської пропаганди.