У РФ перевіряють поставки кримською «Дружбою народів» продуктів для Росгвардії за завищеними цінами

Новини
Фото: Проект «Знак качества»

Головна військова прокуратура РФ почала перевірку контрактів між Росгвардією і м’ясокомбінатом «Дружба народів» з анексованого Криму на поставку продуктів за завищеними цінами. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) порушила справу з цього приводу.

Про це повідомляє російське видання РБК з посиланням на джерела в ФАС і правоохоронних органах РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

Ініціатором справи стало управління ФСБ по Росгвардії, де звернули увагу на те, що м’ясокомбінат і його підрядники «незаконно завищили ціну на продукцію, фактично виступивши в якості торгового посередника».

Як з’ясували в ФСБ, з 2017 року до початку 2018 го Росгвардія купувала у м’ясокомбінату «Гатчинський» сосиски за ціною 215,9 рублів за кг і сардельки – 197,73 рублів за кг.

Після виходу в грудні 2017 року постанови уряду РФ про призначення єдиним постачальником продовольства для Росгвардії «Дружби народів», компанія уклала з Московським центром матеріально-технічного забезпечення Росгвардії договір на поставку продуктів на суму майже 446 млн руб.

В рамках контракту була передбачена поставка Росгвардії 20 т сосисок і 20 т сардельок. Щоб поставити їх, «Дружба народів» уклала контракт на закупівлю з Мелеузовським м’ясокомбінатом, який, в свою чергу, купував продукцію у колишнього постачальника Росгвардії – м’ясокомбінату «Гатчинський». Мелеузовський м’ясокомбінат поставляв «Дружбі народів» сосиски за ціною 260 руб. за кг, а сардельки – по 270 руб. «Дружба народів» брала з Росгвардії за ці ж сосиски і сардельки вже по 350 руб. за кг, що на 3,4 млн руб дорожче, ніж якби це було напряму.

Як пише видання, рішення про те, що «Дружба народів» повинна стати єдиним постачальником продуктів для Росгвардії, було прийнято після узгодження цього питання з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, президентом РФ Володимиром Путіним і начальником відомства Віктором Золотовим.

За інформацією видання, Золотов пояснював вибір «Дружби народів» тим, що «м’ясокомбінат володіє розвиненою виробничо-технологічною базою для виготовлення повного спектру продовольчих товарів, має багаторічний досвід поставок продовольства і позитивну репутацію на ринку».

За даними російського ресурсу rusprofile, в 2018 році ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба Народів» уклав в якості постачальника 560 державних контрактів на загальну суму майже 4,8 млрд рублів. При цьому в Топ-10 замовників увійшли підприємства Росгвардії.

Нагадаємо, у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Хто купив/віджав кримські активи Косюка?» повідомлялося, що мільярдера Юрія Косюка з ближнього кола президента України, ймовірно, обібрали мільярдери, близькі до президента Росії.

21 лютого 2017 року на сайті Лондонської фондової біржі холдинг Миронівський хлібопродукт (МХП) опублікував повідомлення про продаж своїх кримських активів – АТ «Дружба Народів Нова», АТ «Кримська фруктова компанія» і ТОВ «Дружба Народів», які були заведені на кіпрську субхолдингову компанію Raftan Holding Limited. Юрій Косюк згодом назвав продаж кримських агроактивів «отъемом», але відмовився назвати нового власника.

Новим власником активів МХП, як свідчать зміни в російському держреєстрі (ЕГРЮЛ), стало ТОВ «Керуюча компанія «Оптима-Фінанс». Його засновниками на сьогодні є Борис Кантеміров (частка в 100%) і ТОВ «РСХБ-фінанс» – дочірня компанія державного Російського сільськогосподарського банку. «Оптима-Фінанс» значиться засновником ТОВ «Дружба народів», яке, в свою чергу, заснувало ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба народів» (99,9%) разом з «АТ «Дружба народів» і «РСХБ-фінанс». Згідно з інформацією Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, Кантеміров – колишній начальник Центрального архіву внутрішніх військ МВС (зараз – Росгвардія).

Згідно із записами у російському держреєстрі, частки «Оптима-Фінанс» у ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба народів» знаходяться у заставі, а заставоутримувачем вказано РСХБ. Ймовірно, що кримські активи Косюка були придбані за кредитні гроші державного банку РФ.