У РФ засудили до 14 років екс-офіцера ЧФ РФ, звинувативши в держзраді за нібито шпигунство на користь України

Новини
Леонід Пархоменко, затриманий ФСБ в Севастополі Фото: скріншот відео ЦОС ФСБ РФ

У Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив до 14 років позбавлення волі у колонії суворого режиму колишнього військовослужбовця штабу Чорноморського флоту РФ Леоніда Пархоменко, якого звинуватили в державній зраді за нібито шпигунство на користь України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

«Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав Пархоменко винним у видачі держтаємниці РФ, держзраді. Постановив призначити позбавлення волі строком на 14 років з відбуванням у колонії суворого режиму», – оголосив рішення суддя.

Також суд позбавив Пархоменко військового звання капітан 2-го рангу запасу.

Держобвинувач просив призначити обвинуваченому 15 років позбавлення волі.

Адвокат екс-офіцера Каспар Кілафян заявив, що оскаржить вирок. «Будемо подавати апеляцію», – сказав він журналістам.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, судовий процес проходив в закритому режимі.

«За версією слідства, Пархоменко в 2003-2005 роках, під час проходження військової служби на посаді помічника начальника групи військових частин в Севастополі, мав доступ до відомостей, що становлять державну таємницю, і передавав ці відомості ГУР України. Пархоменко був затриманий 22 листопада 2016 року в Севастополі. У суді вину не визнав, причетність до передачі секретних відомостей представникам України заперечував», – написав Наумлюк.

Як повідомлялося, 22 листопада 2016 року в окупованому Севастополі співробітники ФСБ затримали колишнього військовослужбовця штабу російського Чорноморського флоту Леоніда Пархоменко, якого обвинуватили в роботі на Головне управління розвідки Міноборони України. Було порушено кримінальну справу за ст. 275 КК РФ (державна зрада).

У Міноборони України назвали черговою провокацією затримання ФСБ РФ в Севастополі колишнього офіцера ЧФ РФ Леоніда Пархоменко, який нібито виконував завдання української військової розвідки, і відзначили, що нічого не знають про цю людину.

У серпні 2018 року стало відомо, що утримуваний 2 роки під арештом у московському СІЗО Лефортово відставний офіцер ЧФ РФ Леонід Пархоменко оголосив голодування