Палата представників Конгресу США визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Палата представників Конгресу США слідом за Сенатом одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932-1933 років визнано геноцидом українського народу.

Про це повідомляє у Facebook посольство України в США, передає Центр журналістських розслідувань.

«Палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, зазначили українські дипломати, на сьогодні обома палатами Конгресу США ухвалено рішення, у яких Голодомор визнано геноцидом українського народу.

Зокрема, постановча частина документа містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців».

«Як і аналогічна резолюція, що була ухвалена Сенатом США 3 жовтня ц.р., документ також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії», – вказали в українському посольстві.

Резолюція Палати представників, співавторами якої виступили понад три десятки конгресменів від Демократичної і Республіканської партій, була представлена 8 червня співголовами Конгресового українського кокусу Сандером Левіним, Марсі Каптур, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом.

Президент України Петро Порошенко назвав ухвалену резолюцію Палати представників «історичним рішенням тепер вже всього Конгресу США».

«Ухвалено рішення, якого українці чекали десятиліттями та над яким невтомно працювали наша дипломатія та українська громада у США. Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу. Це без сумніву історичне рішення тепер вже всього Конгресу США», – написав глава держави в мікроблозі Twitter.

Нагадаємо, 3 жовтня 2018 року Сенат США одностайно ухвалив резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу, вчиненим радянським урядом.

Як повідомлялося, 7 листопада 2015 року у Вашингтоні було урочисто відкрито та освячено меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

7 грудня 2016 року Верховна Рада України закликала демократичні країни визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу.