У Криму на засіданні «суду» активісту Бекірову стало погано, йому викликали «швидку допомогу»

Новини
Едем Бекиров Фото: © Akim Seitablaev

В окупованому Криму на засіданні «Київського райсуду» Сімферополя щодо обрання запобіжного заходу затриманому ФСБ кримськотатарському активісту Едему Бекірову, йому стало погано. Активісту – інваліду 1-ї групи – викликали «швидку допомогу». Окупанти обвинувачують йогу у нібито зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів. 

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Підсудному стало погано з серцем. Йому попросили викликати лікаря. З цієї причини знову була оголошена перерва. До будівлі суду під’їхала карета швидкої допомоги. Лікарі встановили, що у Едема Бекірова сильно впав рівень цукру в крові», – йдеться в повідомленні.

Фото: Facebook Крымская солидарность

За інформацією активістів, інтереси Бекірова представляють адвокати Іслям Веліляєв і Олексій Ладін.

Бекіров є інвалідом першої групи, у нього цукровий діабет, після перенесеної операції на серці він залежний від лікарських препаратів, у нього ампутована права нога і він пересувається за допомогою милиць.

Захист подав клопотання про долучення медичних документів, що підтверджують інвалідність і численні діагнози активіста.

Також адвокатами було подано клопотання про надання житла родичами в разі обрання Бекірова домашнього арешту.

«Мого підзахисного підозрюють в злочині за ч.1 ст.222, а також ч.1.1 ст.222 КК Росії (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів), обидві статті відносяться до категорії середньої тяжкості, максимальне покарання за які до 5 років позбавлення волі. Поки, не вдаючись у подробиці обгрунтованості обвинувачень, з огляду на те, що мій підзахисний є інвалідом першої групи і має безліч важких захворювань, єдиним законним рішенням буде відмова від задоволення клопотання слідства і обрання іншого, більш м’якою запобіжного заходу, тому що утримання в СІЗО може за дуже короткий проміжок часу просто напросто його вбити», – розповів адвокат Олексій Ладин в відеокоментарі, опублікованому першим заступником голови Меджлісу Наріманом Джеляловим.

Як повідомлялось, 12 грудня на адмінкордоні з окупованим Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).