Вселенський патріарх Варфоломій запросив митрополита Епіфанія на 6 січня за Томосом

Новини
Константинопольський патріарх Варфоломій Фото: Facebook Ecumenical Patriarchate

Вселенський патріарх Варфоломій привітав митрополита Епіфанія з обранням предстоятелем Православної Церкви України та запросив його на 6 січня в Стамбул для вручення Томосу.

Про це йдеться у комюніке від Вселенського патріархату, переклад якого опублікував на своїй сторінці у Facebook архієпископ Євстратій (Зоря), передає Центр журналістських розслідувань.

«З прославленням Божим, великою радістю та задоволенням, Вселенський Патріархат оголошує про успішне завершення роботи об’єднуючого Синоду (Собору) – заснування нової Православної Автокефальної Церкви в Україні, який був скликаний сьогодні в Києві, 15 грудня 2018 р. Митрополит Епіфаній Переяславський і Білоцерківський був обраний її Предстоятелем… У цьому контексті оголошено, що Вселенський Патріарх Варфоломій запросив Його Блаженство Епіфанія для співслужіння Божественної Літургії на Фанарі на великому святі Богоявлення (відзначається 6 січня – ред.) і надання йому Томосу створення нової сестринської Автокефальної Церкви», – йдеться у документі.

Архієпископ Євстратій також повідомив, що згідно Статуту, затвердженому на Об’єднавчому соборі, офіційна назва нової автокефальної церкви – Православна Церква України, а титул її Предстоятеля – Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України.

Крім того, він повідомив, що в неділю, 16 грудня, митрополит Епіфаній проведе першу літургію в новому статусі.

«16 грудня о 10:00 в Михайлівському Золотоверхому соборі Києва відбудеться перша Літургія Предстоятеля єдиної помісної автокефальної Православної Церкви України Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України», – написав архієпископ Євстратій у Facebook.

Як повідомлялось, 15 грудня в Києві пройшов Об’єднавчий собор українського православ’я за участю ієрархів трьох українських православних церков, який ухвалив рішення про створення єдиної православної Церкви в Україні. Її предстоятелем був обраний митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній (Думенко).