У Києві проходить Об’єднавчий собор українського православ’я (відео)

Новини
Софіївський Собор в Києві, 15 грудня 2018 р Фото: censor.net.ua

Києві 15 грудня проходить Об’єднавчий собор українського православ’я, який має ухвалити рішення про створення єдиної православної Церкви в Україні та обрати його предстоятеля.

Пряму трансляцію подій, які відбуваються в Києві, веде Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань

В Соборі беруть участь церковні ієрархи, священики та миряни.

Вони представляють три православні церкви, які на цей час існують в Україні – Українську православну церкву Київського патріархату (УПЦ КП), Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ) та Українську православну церкву (УПЦ), яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. Перші дві релігійні організації схвалили участь у соборі на рівні своїх Архієрейських соборів, остання представлена окремими представниками кліру та мирян.

Собор у Києві може стати вирішальним кроком, що підсумує роки зусиль, спрямованих на створення в Україні незалежної від Москви церкви.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

29 листопада Священний Синод Вселенського патріархату затвердив конституційну хартію (статут) для Української церкви.