Ватикан визнав новостворену церкву в Україні та її предстоятеля

Новини
Предстоятель помісної Української православної церкви, митрополит Київський і Всея України Епіфаній Фото: Радіо Свобода

Офіційний новинний портал Ватикану повідомив про обрання митрополита Єпіфанія предстоятелем автокефальної Української православної церкви, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом української церкви і її митрополита – ця церква набуває для Ватикану суб’єктність.

Про це повідомив колишній прес-секретар УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, передає Центр журналістських розслідувань.

«Хоча відсутність євхаристійного єднання між католицькою церквою і православною церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, проте фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі в помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги. А це означає, що в тих церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з’явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення Томосу», – написав Зоря.

Він також зазначив, що, можливо, тому Вселенський патріарх Варфоломій призначив вручення Томосу на 6 січня, щоб дати час іншим церквам прийняти рішення і підтримати нову автокефальну українську церкву.

Державний департамент США вітає створення Православної церкви України і призначення її предстоятелем митрополита Єпіфанія.

Як повідомлялось, 15 грудня в Києві пройшов Об’єднавчий собор українського православ’я за участю ієрархів трьох українських православних церков, який ухвалив рішення про створення єдиної православної Церкви в Україні. Її предстоятелем був обраний митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній (Думенко).

Згідно Статуту, затвердженому на Об’єднавчому соборі, офіційна назва нової автокефальної церкви – Православна Церква України, а титул її Предстоятеля – Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України.