У РФ суд відмовив в УДЗ фігуранту севастопольського «справи Хізб ут-Тахрір» Прімову

Новини
Нурі (Юрій) Прімов Фото: Facebook Антон Наумлюк

У Росії Совєцький районний суд республіки Марій Ел відмовив в умовно-достроковому звільненні (УДЗ) фігуранту севастопольського «справи Хізб ут-Тахрір» Нурі (Юрію) Прімову, який відбуває 5-річний термін ув’язнення в колонії №5 у селищі Ясний.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Суддя Совецького районного суду республіки Марій Ел (селище Новий Тар’ял) Олена Якимова відмовила в умовно-достроковому звільненні фігуранту справи Хізб ут-Тахрір (Севастопольська група) Нурі Прімову. Причиною відмови послужила негативна характеристика, надана колонією №5 республіки, де Примов відбуває покарання, в якій були зазначені 35 випадків дисциплінарних стягнень», – написав Наумлюк.

Він зазначив, що Прімов відмовився від адвоката на час судового засідання і захищав себе сам.

За інформацією Наумлюка, 21 грудня в Росії Курганський міський суд відмовив в умовно-достроковому звільненні ще одному фігуранту севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустему Ваітову, пославшись на чинні дисциплінарні стягнення, які було накладено на нього в колонії №1 Кургану, де він відбуває покарання. За словами адвоката Романа Качанова, який представляв інтереси Ваітова в суді, стягнення були сфабриковані адміністрацією колонії.

Рустем Ваїтов у колонії м. Курган, РФ Фото: Facebook Роман Качанов

Нагадаємо, 23 січня 2015 року під Севастополем співробітники ФСБ затримали Рустема Ваітова, Нурі (Юрія) Прімова і Руслана Зейтуллаєва за підозрою в організації і участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 2 квітня в с. Орлине (Севастополь) співробітники ФСБ провели обшук в будинку Ферата Сайфуллаєва, після чого затримали його за тою же підозрою.

7 вересня суд засудив Руслана Зейтуллаева, якого російські силовики назвали організатором осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.

Рустема Ваїтова відправили відбувати покарання у виправній колонії №1 в російському місті Курган. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферат Сайфуллаєв був доставлений до ІК-17 Кіровської області в Омутнінську. Третій засуджений – Нурі (Юрій) Примов – знаходиться в ІК-5 Марій Ел в селищі Ясний Совєтського району.

27 грудня 2016 року Верховний суд РФ відправив справу Зейтуллаєва на перегляд. 26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі. 27 липня Верховний суд Росії збільшив Зейтуллаєву термін позбавлення волі з 12 до 15 років з обмеженням на рік після відбуття покарання.