РНБО України схвалила введення додаткових санкції проти Росії

Новини
Засідання РНБО України Фото: president.gov.ua

Рада національної безпеки й оборони України підтримала рішення про запровадження додаткових санкцій проти російських юридичних і фізичних осіб, які сприяли агресивним діям проти України, а також проти організаторів псевдовиборів на окупованому Донбасі та проти російських військових, силовиків і суддів, причетних до захоплення моряків і кораблів ВМСУ у Чорному морі.

Відповідне рішення було ухвалене 26 листопада на засіданні Ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію РНБО.

«За результатами обговорення питання «Щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» вирішено підтримати запровадження санкцій, насамперед, щодо юридичних та фізичних осіб – російських компаній, бізнесменів, політиків та депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували чи сприяли агресивним діям проти України», – йдеться у повідомленні.

«Також запроваджено обмежувальні заходи проти організаторів так званих «виборів» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також щодо військових, суддів та правоохоронців, причетних до незаконного захоплення українських моряків під час акту агресії РФ проти України в Керченській протоці 25 листопада 2018 року та незаконного утримання їх у російських в’язницях», – додали в РНБО.

Як пояснив на засіданні Ради президент України Петро Порошенко, зокрема до санкційного списку вносяться ті, віддавав накази, хто атакував українські кораблі, хто був причетний до затримання і до незаконних судових процесів щодо українських моряків.

«Оскільки ми бачимо політичну підтримку і участь Державної думи в цьому процесі, значна кількість депутатів Державної думи, в тому числі від фракцій «Єдина Росія», ЛДПР, також рішенням вводяться до санкційного списку», – додав Порошенко.

Він також повідомив, що за пропозиціями Уряду, СБУ, з аналізом позиції Верховної Ради, також буде застосовано механізм санкцій до російських підприємств, які в той чи інший спосіб протидіють Україні, забезпечують військову складову постачання до Збройних сил Російської Федерації.

Як повідомлялось, 12 грудня Кабмін України запропонував РНБО застосувати строком на три роки санкції до російських юридичних осіб у зв’язку з триваючою збройною агресією РФ.

18 грудня Кабмін України за поданням МінТОТ вирішив внести пропозицію до РНБО про застосування нових санкцій стосовно низки юридичних та фізичних осіб Росії. Зокрема, запроновано вжити санкції до 14 юридичних осіб, залучених до постачання матеріалів, обладнання та послуг для заводів оборонно-промислового комплексу РФ на тимчасво окупованих територіях; російських підприємств та підприємств з країн Європи, які забезпечують діяльність ТОВ «Титанові інвестиції» в Армянську на території Криму; юросіб, залучених до організації перевезень через російські порти «Темрюк», «Кавказ» та Керченську паромну переплаву.

Крім того, пропонується запровадити санкції до 23 фізосіб, які були залучені до проведення незаконних археологічних пошукових робіт на об’єктах культурної спадщини чи взяли участь у заходах, спрямованих на легітимізацію незаконної окупації Криму та Севастополя; деякіх фізосіб, які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до незаконного будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.