Біля узбережжя Туреччини затонуло судно, яке заходило до портів Криму

Новини
Судно VOLGO BALT 214 Фото: MarineTraffic.com

В Чорному морі біля узбережжя Туреччини у понеділок, 7 січня, під час шторму розломилось навпіл та затонуло судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) під прапором Панами з вантажем вугілля, яке раніше заходило в закриті Україною порти окупованого Криму. Внаслідок катастрофи загинуло 6 членів екіпажу, семеро врятовані. Капітан та старпом судна – громадяни Азейбарджану, решта 11 моряків – громадяни України.

Про це повідомляє моніторингова група Фонду «Майдан закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції порталу BlackSeaNews, передає Центр журналістських розслідувань.

«7 січня, вранці в умовах сильного шторму на шляху з порта Азов (РФ) до Порта Самсун (Туреччина) затонув черговий фігурант «Кримського чорного списку» VOLGO BALT 214 с азербайджансько-українським екіпажем… Заходив до окупованої Керчі та Феодосії в 2014-15. Половина екіпажу загинула. Ну скільки ж разів можна казати морякам – перевіряйте кримських порушників, бо вони тонуть один за одним, бо це судна, яких власникам не жалко…», – пише портал BlackSeaNews.

Судно розламалось навпіл та затонуло приблизно о 7:10 за київським часом в 77 милях (142 км) на північ від Самсуна. На борту судна – 3000 тон вугілля.

Турецькі рятувальні служби врятували за допомогою гелікоптерів 7 моряків та підняли ще 6-х загиблих.

Капітан і старпом судна – громадяни Азербайджану, решта 11 моряків – громадяни України.

Фото: denizhaber.com

Портал з посиланням на азербайджанські ЗМІ повідомляє, що громадян Азербайджану серед врятованих немає. Також відомо, що серед врятованих – жінка-кок.

Турецькі рятувальники і врятовані моряки судна VOLGO BALT 214 Фото: aa.com.tr

За інформацією BlackSeaNews , судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) типу «річка-море» збудоване в 1978 році. Належить турецькій фірмі ORBITAL SHIP MANAGEMENT CO Block B, Apartmani 13, Nadide Sokak 110, Mehmetnezihiozmen M, Gungoren, 34169 Istanbul, Turkey.

Нагадаємо, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти окупованого Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконне групове перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Прокуратура АРК станом на 1 лютого 2018 року внесла до спеціально створеного реєстру 665 суден-порушників, які незаконно заходили в порти окупованого Криму, закриті Україною для міжнародного судноплавства.