Прокуратура АРК внесла до реєстру 665 суден-порушників, що заходили в порти Криму

Новини
Єгипетський суховантаж STAR OF SEA (Flag: Panama) завантажує зерно для Північного Кіпру на зерновому терміналу Авліта в Севастополі 02.10.17 Фото: blackseanews.net

Прокуратура АРК станом на 1 лютого 2018 року внесла до спеціально створеного реєстру 665 суден-порушників, які незаконно заходили в порти окупованого Криму, закриті Україною для міжнародного судноплавства.

Про це повідомив заступник начальника управління прокуратури АРК Єгор Ребров під час міжвідомчої наради з питань порушення норм національного законодавства та міжнародного права у сфері судноплавства, яке пройшло в представництві президента в АРК, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби прокуратури.

Ребров відзначив, що розслідування фактів незаконного перетину кордону з тимчасово окупованою територією Криму через морський простір є одним із пріоритетних напрямів роботи прокуратури АРК.

Він поінформував, що для координації діяльності та організації фіксації незаконних заходів суден в кримські порти в 2017 році було створено робочу групу, до складу якої входять представники прокуратури АР Крим, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства інфраструктури України, Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України та Державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Ребров відзначив, що для фіксації кожного незаконного заходу суден в закриті порти Криму був створений реєстр суден-порушників, який систематично оновлюється.

За його словами, станом на 1 лютого 2018 року в даному реєстрі перебуває вже 665 суден-порушників.

«Зазначена інформація в подальшому використовується для вжиття заходів кримінально-правового характеру до винних осіб, а також при надісланні доручень про надання міжнародно правової допомоги», – сказав заступник начальника управління прокуратури АРК.

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Станом на липень 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальні провадження і розслідує понад 600 фактів незаконних заходів суден в закриті Україною порти окупованого Криму.