Міноборони спростувало фейк РосЗМІ про «зникнення» італійського фотографа на Донбасі

Новини
Роберто Травано у Києві Фото: Facebook

Міноборони України спростувало поширену російськими ЗМІ фейкову новину про те, що на Донбасі нібито «зник» італійський фоторепортер Роберто Травано, який отримав міжнародну нагороду за фотографію загиблого українського військовослужбовця Сергія Кобченка.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію українського військового відомства.

«За «дивним» збігом обставин, невдовзі після нашої публікації щодо нагороди, яку отримала фотографія загиблого на Донбасі старшого сержанта Збройних Сил України Кобченка С. Г., що була представлена італійським фоторепортером Роберто Траваном на розгляд Міжнародного конкурсу «Tokyo International Foto Awards», у пропагандистських ЗМІ країни-агресора піднялась хвиля фейкових новин стосовно, начебто, «зникнення» італійського фотографа «на українській частині Донбасу»», – повідомили в Міноборони.

Гранатометник 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців ЗСУ Сергій Кобченко, який загинув 25 квітня 2017 р. в Авдіївці Фото: Роберто Травано

У відомстві зазначили, що Травано вийшов на зв’язок, повідомивши, що він живий і здоровий і вчасно повернувся з України в Італію, щоб відсвяткувати з родиною Різдвяні та Новорічні свята.

Також в Міноборони підкреслили, що весь Донбас є українським, проте окремі його райони окупувала Російська Федерація. У відомстві додали, що саме з окупованих районів Донбасу «російські спецслужби підняли цю хвиля дезінформації, яку потім режим Путіна розповсюдив в своїх пропагандистських виданнях».

«Ми закликаємо вітчизняні та європейські ЗМІ бути уважними та не піддаватись на провокацію російських спецслужб й не оприлюднювати неперевірену інформацію», – заявили в міністерстві.

Як повідомлялося, за інформацією аналітиків проекту «EUvsDisinfo» (EU vs Disinformation, ЄС проти дезінформації), Україна залишається на першому місці серед країн, інформацію про яких спотворюють російські ЗМІ. Зокрема, протягом 2018 року Україна фігурувала в 461 з тисячі випадків дезінформації в росЗМІ.