Україна готова обміняти 25 громадян РФ на політв’язнів – Геращенко

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Україна вимагає від РФ розблокувати обмін утримуваними громадянами і готова в кінці січня-початку лютого передати Росії 25 російських громадян з українських в’язниць в обмін на українських політв’язнів.

Як заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, перші в новому році переговори в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі були «важкими», передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми стоїмо на такій позиції: передача засуджених росіян на українців-політв’язнів Кремля в Росії, негайне звільнення моряків без передумов, як військовополонених, звільнення українців з окупованих територій в обмін на сепаратистів. Ще раз надали наші пропозиції. Від координаторів ОБСЄ хотілося б більш активної позиції і бути на стороні правди», – написала Геращенко.

За її словами, російська сторона відмовилася від спільного засідання на тему звільнення заручників і передачі росіян в обмін на політв’язнів Кремля.

«Установка Кремля – ​​блокувати все до виборів в Україні», – заявила Геращенко.

Як повідомила раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, в російських в’язницях міститься понад 80 громадян України за політичні погляди.