Окупанти депортували з Криму понад 9,5 тисячі осіб – правозахисник

Новини
Роман Мартиновський, адвокат Регіонального центру прав людини Фото: investigator.org.ua

Російський режим проводить цілеспрямовану політику колонізації окупованого Криму, примусово депортуючи з території півострова неугодних йому жителів.

Про це в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) заявили експерти неурядової організації Регіональний центр прав людини (РЦПЛ), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

За даними представленого на сесії ПАРЄ дослідження «Крим поза правилами. Примусове видворення Росією цивільного населення окупованої території», рішеннями так званих «судів» примусовому видворенню з території півострова підлягають 9538 осіб.

«На початку окупації найбільш масовим способом було «витіснення» з території півострова на територію материкової України нелояльних до окупаційної влади представників українського і кримськотатарського населення», – розповів експерт РЦПЛ Роман Мартиновський.

Крім того, за даними правозахисників, російська окупаційна влада продовжила депортувати з території Криму громадян України, а також інших держав, які обвинувачувалися в «порушенні» встановлених режимом міграційних правил.

Крім українців, найбільше депортація торкнулася громадян Узбекистану, Туреччини, Грузії, Азербайджану та інших країн.

У той же час, відзначають в РЦПЛ, Росія продовжує колонізацію окупованого Криму, переселяючи на територію півострова жителів російських регіонів.

Правозахисники звернулись до Ради Європи, ПАРЄ, інших міжнародних організацій та національних урядів з рекомендаціями і закликом посилювати політику санкцій щодо Росії у зв’язку з порушенням російським режимом прав людини в Криму і продовженням окупації півострова.