Суд зобов’язав ДБР розслідувати походження коштів від фірм-донорів Опоблоку

Новини
Фото: bihus.info

Шевченківський райсуд Києва у відповідь на скаргу юристів проекту «Тисни» (Bihus.Info), зобов’язав Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрити кримінальне провадження щодо ймовірної легалізації коштів партією «Опозиційний блок», якій перерахували кошти фірми з ознаками «фіктивності».

Про це повідомляє видання Bihus.Info, передає Центр журналістських розслідувань.

18 січня Шевченківський райсуд задовольнив скаргу юристів Bihus.Info на бездіяльність слідчих і зобов’язав ДБР відкрити провадження за статтею 209 КК України (легалізація коштів отриманих злочинним шляхом).

Йдеться про справу фірм-донорів «Опозиційного блоку», одну з яких суд наприкінці 2018 року визнав фіктивною, і засновниця якої отримала умовний термін.

Згідно зі звітом партії, ця фірма пожертвувала майже мільйон гривень на Опоблок, та згодом з’ясувалось, що її засновниця – продавчиня з Обухова – продала невідомим свої паспортні дані.

На думку юристів Bihus.Info, цей вирок мав би сам по собі стати передумовою для відкриття справи про ймовірну легалізацію коштів. Попри це, на звернення юристів з проханням перевірити інші підприємства – внескодавців, які мають ознаки «фіктивності» у звіті «Опозиційного блоку», слідчі Державного бюро розслідувань провадження не відкрили.

«Виходить, що новостворений орган продовжує традиції порушення ст. 214 КПК України, хоча у відповідності до КПК, слідчі ДБР зобов’язані внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення та у випадку якщо злочин не підслідний цьому органу досудового розслідування, здійснювати слідчі дії доти – доки не визначить підслідність прокурор. Оскільки в звіті «Опозиційного блоку» за 2016 рік містяться відомості про перерахування на діяльність партії коштів на 1 млн грн від фіктивної фірми та біля 3 млн. грн. перерахованих іншими фірмами, які містять ознаки «фіктивності», такий звіт підписував народний депутат України, то у відповідності до ст. 216 КПК, ці факти зобов’язані перевіряти уповноважені службові особи ДБР», – зазначає юрист проекту «Тисни» Євген Воробйов.

Фото: bihus.info