Суд заочно засудив Януковича за держзраду до 13 років позбавлення волі

Новини
Віктор Янукович Фото: AP

Оболонський районний суд Києва заочно засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.

Дане рішення було оголошено колегією суддів Оболонського суду на чолі з Владиславом Дев’ятко в четвер, 24 січня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Кримінальне провадження щодо Януковича розглядалося за спеціальною (заочною) процедурою в зв’язку з тим, що обвинувачений перебуває на території Росії.

«Януковича Віктора Федоровича визнати винним в скоєнні злочинів за статтями ч.1 ст.111, ч.5 ст.27, ч.2 ст.437 Кримінального кодексу України і призначити покарання за ч.1 ст.111 у вигляді 13 років позбавлення волі , за ч.5 ст.27 і ч.2 ст.437 у вигляді 12 років позбавлення волі. А на підставі ст.70 КК України за сукупністю злочинів і поглинанні більш суворого покарання менш суворим призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі», – зачитав рішення головуючий суддя.

У той же час суд визнав невинним Януковича за звинуваченням в пособництві посягання на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

«Визнати невинним у пред’явленому обвинуваченні, виправдати за ч.5 ст.27 і ч.3. ст.110 Кримінального кодексу України у зв’язку з відсутністю доказів, що в діяннях обвинуваченого є склад кримінального правопорушення », – озвучив вирок суддя Дев’ятко.

Згідно з рішенням суду, термін відбування покарання Януковича вважатимуть «з часу його затримання».

Крім того, суд ухвалив стягнути з Януковича майже 98,6 тис. грн як процесуальні витрати за проведення судових експертиз.

«Захід забезпечення кримінального провадження – арешти на майно, накладені в рамках даного кримінального провадження – залишити без змін», – постановив суд.

Захист Януковича має намір подати апеляцію на вирок своєму підзахисному. «Безумовно, ми, сторона захисту, будемо звертатися з апеляційною скаргою за вироком, який озвучений не на користь нашого клієнта. І ми сподіваємося, що ми зможемо домогтися істини в справі», – сказав адвокат Януковича Олександр Горошинський журналістам.

Він також стверджує, що судовий розгляд у справі про державну зраду його підзахисного відбувався під тиском.

«Хочемо зазначити, що даний суд спочатку діяв в умовах тиску з боку держави», – сказав Горошинській.

Адвокат зазначив, що «свідками обвинувачення були нинішні керівники держави, вони ж фактично є керівниками даного суду».

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича. Він обвинувачувався в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.