Українського консула до Павла Гриба не пустять до вироку – Денісова

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 23 липня 2018 р Фото: Facebook Ирина Ромалийская

Українському консулу дозволять зустріч із політв’язнем Павлом Грибом, який утримується в СІЗО Ростова-на-Дону лише після оголошення вироку попри його поганий стан здоров’я.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в ефірі телеканалу «112 Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією українського омбудсмена, Грибу відмовили в побаченні з мамою та українським консулом. Російська сторона обіцяє надати дозвіл на зустріч із консулом тільки після вироку. Проте така відмова не передбачена консульською конвенцією, підписаною між Україною та РФ.

Людмила Денісова запевнила, що буде звертатися до представників Ради Європи, аби отримати дозвіл на зустріч Гриба з українським консулом до оголошення вироку.

«Я знаю, що суд відмовив матері в побаченні та нададуть можливість зустрітися консулу з Павлом тільки після вироку. Це не передбачено консульською конвенціою, яка підписана між Україною і Російською Федерацією, треба надати таке побачення, перенесення не можливе. Сьогодні буду зустрічатися із представниками Ради Європи», – сказала Денісова.

Вона також зазначила, що радник президента РФ з прав людини Михайло Федотов запевнив, що Гриба обстежили медики.

«Вчора я отримала відповідь від Федотова. Він радник Путіна, сказав, що обстеження зроблено, лікарі кажуть, що його стан задовільний, але було перенесено судове засідання на 18 лютого. Я звернулася до всіх представників дипломатичних місій, розташованих у місті Ростові-на-Дону, для того щоб вони потрапили на суд і побачили, в якому стані Павло», – сказала Денісова.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.
  • 29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 
  • Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.
  • 3 липня 2018 року кримінальну справу українця Павла Гриба було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).
  • 30 січня 2019 року Денісова повідомила, що Павло Гриб вимагає негайної операції на серці, його стан здоров’я – критичний: після обстежень лікарі діагностували у нього низку серйозних хвороб.