Рада затвердила в Конституції курс України на вступ в ЄС і НАТО

Новини
Фото: УНІАН

Верховна Рада прийняла в цілому ініційований президентом закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі і НАТО.

За це рішення в четвер, 7 лютого, проголосували 334 народних депутата з 385 зареєстрованих в сесійній залі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

Законом у преамбулі Конституції встановлюється, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію – Основний Закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас, із тексту Конституції виключається пункт 14 розділу XV «Перехідні положення». У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2018 року президент України вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції України щодо курсу країни на членство в ЄС і НАТО.
  • 22 листопада 2018 року Верховна Рада схвалила в першому читанні президентський проект змін до Конституції України щодо стратегічного курсу країни на повноправне членство в ЄС і НАТО.