У Криму заарештували українця, яка облила фарбою пам’ятник російським окупаційним військам

Новини

«Центральний районний суд» Сімферополя обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою громадянину України Максиму Сокуренко, який облив червоною фарбою пам’ятник «ввічливим людям» – російським військовим без розпізнавальних знаків, які захопили Крим в лютому 2014 року, і дівчинці з котом.

Як повідомила Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань) керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, Максима Сокуренко можна вважати новим кримським політв’язнем.

«Список людей, які переслідуються в Криму з політичних мотивів, збільшився ще на одну людину. Це було висловлення думки Сокуренко, його конкретна позиція: він облив не просто пам’ятник, а символ окупації, висловивши, таким чином, свою незгоду діями влади в Криму. Те, що це політичний протест, підтвердила і російський омбудсмен Тетяна Москалькова», – зазначила Скрипник.

Кримська правозахисна група розцінює взяття під варту Сокуренка як політичне переслідування.

«По-перше, є факт наявності конкретної політичної позиції проти окупації, по-друге, дії Сокуренко не несуть серйозну загрозу суспільству, навіть з точки зору де-факто чинного закону РФ. Однак суд приймає найсуворішу міру на етапі розслідування. Відкрито кримінальну справу, що загрожує реальним позбавленням волі. Ми думаємо, що вирок буде обвинувальним з реальним позбавленням волі», – зазначила правозахисниця.

За словами Скрипник, у слідства немає жодних підстав вважати, що Сокуренко може вплинути на розслідування, наприклад, приховавши докази.

«Пам’ятник відмила сама місцева влада, тому ніякого «приховування слідів злочину» бути не може. Така сувора міра пов’язана з тим, що мета – не розслідувати злочин, а покарати людину якомога жорстокіше в рамках російської системи за те, що він публічно проявив свою незгоду з діями російської влади щодо окупації Криму», – сказала Скрипник.

Як повідомляє КПГ, рішення у справі Сокуренко винесла колишня українська «суддя» Федоренко за клопотанням «слідчого» А.І. Говорунова 29 січня 2019 року.

Як повідомлялося, вночі 28 січня 2019 року Максим Сокуренко облив червоною фарбою так званий “пам’ятник ввічливим людям” в центрі Сімферополя. Максим Сокуренко був затриманий співробітниками «поліції» і доставлений в ІТТ Сімферополя. Спочатку на нього склали протокол про адміністративне правопорушення, але пізніше завели кримінальну справу за ч.2 статті 214 КК РФ (вандалізм), що загрожує обмеженням волі на строк до трьох років, або примусовими роботами на строк до трьох років.