На кандидатів в президенти, які не опікуються питанням Криму, чекає «чорна мітка» – Барієв

Новини
Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу Ескендер Баріев Фото: investigator.org.ua

У кандидатів в президенти є лише 6 днів, щоб згадати про питання окупованого Криму у своїх передвиборчих програмах. В іншому разі їм вручать «чорні мітки». На черзі – лідер партії «Наші» Євген Мураєв.

Про це голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескандер Барієв розповів в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань).

««Чорна мітка» буде полягати в тому, що ми будемо інформувати виборців України про те, що ці люди не збираються займатися питаннями зовнішньої політики і відновленням цілісності України. Мураєв – один з перших, кому мають намір видавати «чорну мітку», оскільки він публічно вже заявляє, що для Росії Україна – стратегічний об’єкт», – сказав Барієв.

За результатами моніторингу Кримськотатарського ресурсного центру і Міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, на сьогодні 14 з 44 кандидатів не згадують про Крим у своїх передвиборчих програмах. Зараз члени Центру через ЗМІ та соціальні мережі закликають кандидатів внести корективи до своїх програм.

«Наші активісти почали звертатися по Фейсбуку. У нас повністю зібрані дані всіх цих кандидатів, і відповідно у них на сторінках все більше і більше буде з’являтися наше нагадування, що «ви перебуваєте в «сірому» списку, будь ласка, відреагуйте», – зазначив Барієв.

За його словами, поки що відреагував на заклики лише Андрій Садовий. На своєму офіційному сайті він додав пункт, який стосується Криму: «Держава має сформувати окрему і чітку політику щодо людей, які залишились на окупованих територіях. Особливої уваги потребує політика щодо українців, в тому числі і кримських татар, які залишились в Криму».

Як зазаначив Барієв, якщо до 26 лютого – Дня опору Криму російської окупації – кандидати не внесуть корективи до своїх програм, їм дадуть «чорну мітку». Мова йде не про офіційні програми на сайті ЦВК, а лише про особисті сайти та сторінки у соцмережах кандидатів. Також, кандидати можуть згадувати про Крим у публічних заявах, пояснив він.

Після вручення «чорної мітки» активісти Кримськотатарського ресурсного центру планують запрошувати журналістів та відвідувати штаби цих кандидатів, аби просити їх сказати, що вони думають про Крим і що планують робити для деокупації півострова у разі перемоги на виборах.

Нагадаємо:

  • 8 лютого Центральна виборча комісія України завершила реєстрацію кандидатів на пост президента України. На виборах 31 березня 2019 роки за крісло глави держави боротимуться всього 44 кандидата.
  • Результати першого етапу моніторингу, проведеного представниками Міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, показали, що в передвиборних програмах 14 з 44 кандидатів у президенти України немає згадок про Крим.