Окупанти переселили в Крим майже півмільйона росіян – Меджліс

Новини
Фото: ТАСС

За даними Меджлісу кримськотатарського народу, Росія за п’ять років окупації Криму незаконно переселила на півострів близько півмільйона росіян.

Про це повідомив програмний директор держпідприємства «Кримський дім» Алім Алієв на прес-конференції, присвяченій презентації V Міжнародного форуму «Окупований Крим: 5 років опору», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«За даними Меджлісу кримськотатарського народу, близько півмільйона людей в’їхали в Крим з Росії. Їх привезли», – сказав Алієв.

У свою чергу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що для такої репресивної системи, яка сьогодні утворилася в Росії, є класичною політика «вичавлення» людей.

За її словами, з одного боку Криму витісняються активні, патріотично налаштовані до України люди або взагалі спроможні та готові до опору. З іншого боку – заселяються різні військові, ФСБ, спеціальні сили, консультанти, які допомагають інтегрувати Крим у російський простір, бюрократи, «правильні» вчителі, які проводять «політагітки», щоб показати дітям, як «погано жилося в Україні і як гарно живеться в Російській Федерації».

Як зазначила Джапарова, зараз у Криму на будь-якому підприємстві й навіть у дитячих садках є люди, які відповідають за співпрацю зі спецслужбами.

Алієв також поінформував, що за офіційною статистикою, близько 35 тисяч внутрішньо переміщених осіб в Україні – це люди, які виїхали з Криму. Водночас, згідно з даними громадських організацій, таких людей 50 тисяч.

«Я хочу наголосити – це є абсолютно якісний показник, а не кількісний показник, бо відбувся так званий “відтік мізків”. Виїхали молоді професіонали, журналісти, суспільно-політичні діячі, діячі культури і освіти, бізнесмени, також частина активного студентства», – зазаначив Алієв.

За його словами, ці люди здебільшого розселилися у трьох регіонах – у Києві, на Херсонщині та у Львові й області.

Джапарова підкреслила, що дати точну цифру, скільки внутрішньо переміщених осіб є кримчанами, неможливо, тому що багато з них відмовляються від статусу ВПО.

Нагадаємо:

  • В грудні 2017 року прокуратура АРК спільно з правозахисними організаціями направила до Міжнародного кримінального суду в Гаазі інформацію про зміну Росією демографічного складу населення окупованого Криму. РФ примусово переміщує громадян України з півострова, натомість заселяючи його своїми громадянами.